sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 1. elokuuta 2018

408/1001 Il gattopardo/ The Leopard (1963)

Tiikerikissa (Il gattopardo) on kuvaus1800-luvun loppupuoliskon Sisiliasta ja yhden sen aatelisperheen kokemasta murroksesta kohti yhtenäistä Italiaa.

Salinan prinssi Don Fabrizio (Burt Lancaster) tekee myönnytyksen sosiaalisten suhteiden muutosallossa naittaen hänen veljen poikansa (Alain Delon) paikallisen pormestarin kauniin tyttären Angelican (Claudia Cardinale) kanssa. Fabrizio kamppailee murroksen kanssa toisaalta halveksien avoimesti rahvaanomaista morsiamen isää, mutta toisaalta kadehtien morsiamen nuoruutta ja elinvoimaisuutta. Pitäen oman luokkansa väkeä leopardeina ja pormestaria tyttärineen sakaaleina. Näiden kahden nuoren hääjuhlaa seurataankin noin tunti elokuvasta.

Aristokraatit esitellään vanhan maailman jäänteinä, jotka yhdessä kohtauksessa ovat naamat täynnä hiekkaa kuin symboloiden vanhojen yhteiskuntamallien muumioitumista.

Alain Delon ja Claudia Cardinale
Noin kolme tuntinen Tiikerikissa saa sanomansa perille aristokraattien kokemasta muutoksesta, mutta varsinkin elokuvan loppukolmanneksella ollut hääjuhlakohtaus oli niin pitkä, että keskittyminen oli jo koetuksilla. Pätkässä olisikin ollut tiivistämiselle varaa.

Burt Lancaster kyyneltää yhden kyyneleen
Burt Lancaster oli mainio koppavana prinssinä ja hänen eleet ja ilmeet kuljettivat tarinaa. Angelican näyttelijästä tuli mieleen Tuulen viemään scarlett o'hara vapautunein nauruineen ja tulisine silmineen ja sopikin hyvin vastapariksi Burt Lancasterin hahmolle, joka edusti vanhaa maailmaa

Hyvin tehty, mutta ei kovin mielenkiintoinen katsoa.

***

Ohjaaja: Luchino Visconti (Ludwig II, Morte a Venezia)
Pääosissa:Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale
Kesto:3h 6min
Valmistusmaa: Italia, Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.