sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 5. elokuuta 2018

187/1001 The Stranger (1946)

Orson Welles on ohjannut ja näyttelee yhtä pääosaa film-noir-elokuvassa Muukalainen katosi (The Stranger).

Charles Rankin aka Franz Kindler (Orson Welles) on natsikarkuri, joka on piiloutunut Yhdysvaltalaiseen Connecticutin pikkukaupunkiin. Menneisyydestä muistuttaa toinen natsikarkuri Meinike (Konstantin Shayne), joka etsii Rankinin käsiinsä. Rankin kuitenkin ajattelee, että Meinike vaarantaa hänen uuden elämänsä tuomarin hyveellisen tyttären (Loretta Young) aviomiehenä, joten päättää kuristaa Meiniken kuoliaaksi. 

Meinike on kertonut tappaneensa ainoan häntä seuranneen miehen, etsivä Wilsonin (Edward G. Robinson), näin ei kuitenkaan käynyt. Etsivä Wilson on kovasti elossa ja Rankinin jäljillä. Lipeväkielinen Rankin sirkuttelee vaimolleen nyyhkytarinan jolla saa tämän puolelleen ja valehtelemaan etsivällekin.

Charles Rankinin kunnostaman kellon edustalla pääosahahmot
Laadukas jännäri, jota oli ilo seurata. Näyttelijät olivat vangitsevia ja juoni mukavan seurattava. The Stranger näytti hyvältä ja aihe tuloaikanaan ajankohtainen. Welles hallitsee hyvin valon ja varjojen käytön. Idyllisen pikkukaupungin rauhan rikkoo Franz tapollaan ja kuin symbolisesti korjaamansa kellon kuminalla.

Loppukohtaus kellotornissa on ahdistavaa katsottavaa kun synkät varjot enteilevät Franzin aikeita vaimoaan kohtaan ja jyrkkä pudotus luo omaa uhkaansa. Pätkässä on myös yksi visuaalisesti kiinnostavimmista kuolinkohtauksista mitä olen kankaalla nähnyt.

****

Ohjaaja: Orson Welles (Citizen Kane, Othello)
Pääosissa: Orson Welles, Edward G. Robinson, Loretta Young
Kesto:1h 35min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.