sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Mielensäpahoittaja (2014)

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-suosikkikirjaan perustuvan samannimisen elokuvan raportoitiin äskettäin jo saavuttaneen 500 000 katsojan rajapyykin. 

Mielensäpahoittaja (Antti Litja) elää yksi maalla ja kaatuu portaan pettäessä perunakellariin. Jalkansa satuttaneena vie hänen poikansa (Iikka Forss) tämän lääkäriin. Pojan mielestä isän ei pitäisi olla jalkansa kannsa yksin paljon työtä vaativassa maalaistalossa, joten kutsuu hän isän luokseen joksikin aikaa. Poika menee isänsä kotiin kääntämään perunapellon, josta MP on huolissaan.

MP jääkin hetkeksi urakeskeisen Miniänsä (Mari Perankoski) huoleksi, jolla meinaa mennä tähän verkkarilahjoineen heti hermo. Todellinen kyrpiintyminen tapahtuu kuitenkin MP:n sekaantuessa hänen bisnestapaamiseensa venäläisten kanssa. MP pahoittaa mielensä "muukalaisista", kiireestä sekä nuorison osaamattomuudesta. Varsinkin vaikeuksia on hyväksyä oman maisteripoikansa kyvyttömyys "miesten hommiin".

MP ei kestä muutosta eikä se ole hänestä ikinä hyvä asia. Oman puolison (Petra Frey)  lähdettyä juurikin tästä syystä alkaa MP lämmetä emäntänsä takaisin saamiseksi pikkaisen muutokselle; ehkä se uutistenlukija-Rönkä ei niin huono olekaan. 

Minna Koskelan voi nähdä naapurina pienessä hauskassa sivuosassa 

Suo, kuokka ja Jussi -meininkiä tarjoilee Antti Litja Mielensäpahoittajana
Kirjaa lukematta, Mielensäpahoittaja on ilmeisesti jonkinlainen suomalaisen (iäkkään) miehen arkkityyppi. Tämän puolesta puhuu muun muassa hahmojen nimettömyys. On vain suhderooleja kuten isä, poika, miniä ja sitten tämä yksi joka kaikesta mielensä pahoittaa. Voi hyvin ymmärtää miksi niin monet suomalaiset ovat tämän katsoneet ja pitävät siitä; melkein kaikki varmasti tunnistavat lähipiiristään yhden tällaisen mielensäpahoittajan. Iäkkäämmät katsojat voivat ehkä nyökytellä hyväksyvästi päätään kun Antti Litjan esittämä Mielensäpahoittaja kertoo kuinka asiat ennen olivat (ja paremmin), samaan aikaan kun nuoremmat katsoja voivat pyöritellä silmiään ja sympatiseerata Perankosken miniää.

Oli kenen "puolella" tahansa on joustamattoman mielensäpahoittajan jöröilyä ihan viihdyttävää katsoa. Hauskimmat kohtaukset tapahtuvat miniän ja MP:n yhteentörmäyksissä. Elokuvassa ei erityisemmin yritetty syyllistää ketään, ehkä enemmänkin haluttiin tehdä ymmärrettävämmäksi syyt miksi tämä Mielensäpahoittaja mielensä pahoittaa. Elokuvan heikointa antia oli pitkitetty bisnestapaaminen venäläisten kanssa, jossa oli muun muassa katsojalle rasittavaa tulkkausta puoleen ja toiseen. Venäläisten jälkeen elokuva muutenkin hieman menetti ponnetta ja alkoi tuntua ylipitkältä. Luulin jo lopun tulleen, kun sillä olikin vielä jotain kerrottavaa. 

Paikoittain aidosti hauska.

***

Ohjaaja:Dome Karukoski (Tyttö sinä olet tähti, Leijonasydän, Napapiirin sankarit)
Pääosissa:Antti Litja, Petra Frey, Mari Perankoski |
Kesto:104min
Valmistusmaa: Suomi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.