sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Tang shan da xiong/ The Big Boss (1971)

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja näin on myös tällä Bruce Leen kansainväliseen tähtiyteen ampaisseella Lohikäärmeen nyrkillä (Tang shan da xiong) aka Fists of fury aka The Big Boss aka...

Cheng Chao-an (Bruce Lee) pääsee perhetuttujen luokse asumaan sekä läheiseen jäätehtaaseen töihin. Cheng on vannonut äidilleen ettei tappelisi enää, josta muistutuksena hänellä on jadeinen kaulakoru. Koru kuitenkin rikotaan ja lätty alkaa lätisemään. Käy ilmi että tehtaan pomo on sotkeutunut huumebisnekseen ja työläisiä alkaa katoamaan epäilyttävällä tavalla.

Bruce Lee ei ole kovin tyytyväinen
Big Bossin juoni on pitkälti rakennettu niin, että mahdollisimman monta taistelukohtausta on saatu elokuvaan mukaan. Vaikka mitään syvällisempää elokuvasta saakin hakea, niin loistaa Brucen karisma sekä luontainen komediakyky hyvin. Brucen taistelutaitoa ja timmiyttä voi vain ihailla. Tämä mies jalon kungfun taitaa.

Bruce Leestä tulikin elokuvan myötä kuuluisimpia Hong Kong -sankareita Jackie Chanin ohella. Varhaisella 70-luvulla Hong Kongin alhaisen budjetin taisteluelokuvilla ei ollut juurikaan kilpaiua, joten elokuvia pystyttiin tuottamaan useampina versioina kunkin maan sensuroinnista riippuen (Lähde: Bordwell, Planet Hong Kong). Tästäkin elokuvasta pyörii useampi versio ja toki kaikki haluavat käsiinsä sen verisimmän, leikkaamattoman pätkän. 

Tämän elokuvan populaarikulttuuriset vaikutukset kantavat pitkälle.

***

Ohjaaja: Wei Lo, Chia-Hsiang Wu
Pääosissa:Bruce Lee, Maria Yi, James Tien
Kesto: 100min
Valmistusmaa:Hong Kong

2 kommenttia:

  1. Ja mikä itsehillintä, sillä viehän se aikansa ennen kuin Leen hahmo saadaan rikkomaan taistelemattomuussopimuksensa.

    VastaaPoista
  2. Joo, sitä sai kyllä odottaa! Ja se musa kun se katso sitä korua ja muisti äidin sanat! :D

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.