sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 25. heinäkuuta 2015

Jing wu men/ Fist of fury (1972)

Elokuvassa Vihan nyrkki (Jing wu men) aka Fist of fury, Chen Zhen (Bruce Lee) on opiskellut kung fua ja saa tietää menettääneensä entisen mestarinsa epäilyttävissä olosuhteissa. Japanilaiset Bushido-koulukunnan kovistelijat tulevat häpäisemään Chenin edesmenneen mestarin josta hän ei hirveästi tykkää. Chen antaakin vihan nyrkkiensä laulaa aikomuksenaan kostaa mestarinsa kuolema.

Toisin kuin elokuvaa edeltäneessä Big Bossissa ja sitä seuranneessa Way of the dragonissa Fist of furyssä ei aikailtu näyttää Brucen kung fu lahjoja. Hänen kärsivällisyyskään ei ollut yhtä hyvä vaan meinasi ruveta heti kuumakalleilemaan. Tiukkaa toimintaa siis heti alusta alkaen. Juoni pyörii mestarin kuoleman ympärillä, mutta elokuva tarjoilee taistelun vastapainoksi myös kuumaa romantiikkaa (ainakin hetkellisesti).

Bruce Lee osaa donkata tykeimmin
Pakoillessaan vihollisiaan Brucen voi nähdä hauskana eri valeasuissa. Yksi pahiksista on venäläinen (Robert Baker), jonka mukanaolo tuntuu hyvin sattumanvaraiselta. Hän ei myöskään vaikuta kovinkaan venäläiseltä eikä sitä oikeasti olekaan. Mies kyllä erottuu hyvin lyhyistä kiinalaisista/japanilaisista. Elokuvan loppu on kova ja mieleen tuleekin westernit, joissa sankari kuolee lopussa luotisateeseen marttyyrin lailla. 

Fist of furysta liikkuu tai ainakin liikkui hauska urbaanilegenda, jonka mukaan pätkässä olisi ollut Steve Martin, mutta tämä on ilmeisesti jo debunkattu. Kuten google kommentin aiheesta käänsi:

Tule IMDB ja te muut muka hyvämaineinen tietoja sivustojen. Sen aika poistaa viittauksen että Steve Martin teki "kreditoimaton cameo" in Bruce Lee elokuva tunnetaan Yhdysvalloissa kuin Kiinan Connection tai Fist of Fury Kiinassa.

Että pakko kai se on uskoa!

***

Ohjaaja: Wei Lo
Pääosissa:Bruce Lee, Nora Miao, James Tien
Kesto:102min
Valmistusmaa:Hong Kong

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.