sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Pixar Short Films Collection 1 (2007)

Pixarin lyhytelokuvakokoelmassa (Pixar short films collection, vol 1) voi nähdä tuttuja hamoja kokopitkistä elokuvista sekä hieman tuntemattomampaa materiaalia. Useat lyhärit ovat kuitenkin ilmestyneet jonkin Pixar-animaation kylkiäisenä extroissa. Levy sisältää 13 lyhytelokuvaa, joihin saa jokaiseen valita tekijöiden kommenttiraidan.



The Adventure of Andre & wally B. (1984)

Erittäin lyhyt kertomus androidista, joka hulluttelee ampiaisen kanssa. Elokuva on tehty Lucasfilmin alaisuudessa.


Luxo Jr. (1986)

Elokuvassa esiintyy lapsi ja vanhempi lamppujen muodossa. Pixarin logo lamppu i:llä on lähtöisin tästä lyhäristä. Luxoa pidetään ensimmäisenä tietokoneanimaationa, joka näyttää tunnetta ja luonnetta.

Red's dream (1987)

Elokuva on surullinen kertomus pyöräkaupassa myytävänä olevasta yksipyöräisestä, joka haaveilee esiintyvänsä suurelle yleisölle ainoastaan huomaten olevansa 50% alessa.

Tin Toy (1988)

Toy Storya enteilevässä Tin Toyssa pieni rumpalilelu on tuore tuttavuus talon rumalle vauvalle, joka tuhoaa kaiken minkä käteensä saa. Uusi lelu vielä yrittää vaikka vanhat tietävät, että vauvasta on hyvä pysyä erossa. 



Knick, knack  (1989)

Lämpimistä maista olevat matkamuistot chillailee iloisesti kun puolestaan lumihiutalepallossa majaileva kärttyisä lumiukko haluaisi muiden seuraan vetisestä vankilastaan kaikin keinoin. 

Geri's game (1998)

Vanhus pelaa puistossa yksin itseään vastaan shakkia ja antaa mielikuvituksensa lentää.

For the birds (2001)

Pörhenteleväinen uroslintu yrittää saada naaraiden huomion tuloksetta, mutta pilkka osuukin omaan nilkkaan.

Mike's new car (2002)

Monsterit Oy:sta tutut Masi ja Tarmo esiintyvät tässä lyhärissä, jossa Masi on ostanut itselleen hienon uuden auton ja pyytää Tarmoa mukaansa koeajolle. Auto aiheuttaa kuitenkin harmia jo ennen liikkeelle lähtöä.


Boundin' (2004)

Musikaalinen satu lampaasta, joka keritään ja joutuu muiden eläinten pilkan kohteeksi. Tarinan opetus on että erilaisuus on ok.

Jack-Jack Attack (2005)

Ihmeperheen Jack-Jack saa itselleen teinihoitajan, joka on hieman ymmällään tämän kyvyistä.

The Man Band (2006)

Yhden miehen bändi yrittää voittaa pikkutytön kolikkoa itselleen. Samaan aikaan kulmille tulee kuitenkin toinen kilpaileva viihdyttäjä.

Mater and the Ghostlight (2006)

Autot-elokuvasta tutut autot hengailevat iloisesti kunnes joku mainitsee alueella asustelevan "Aavevalon". 

Lifted (2007)

Avaruusolio harjoittelee ihmisen sieppaamista alukselle valvojan tehdessä merkintöjä. Aloittelijana ei ole aina helppoa. 


Elokuvat käsittelevät Pixarille tyypillisiä teemoja kuten elottomien esineiden henkiinherääminen, vanhukset ja persoonalliset eläimet. Mitä pidemmäksi mennään vuosissa, niin alkaa myös löytyä dialogia hahmojen suusta.

Lyhärit ovat huvittavia ja varsinkin surumielinen Red's dream sekä Tin Toy vetosivat. Jäkimmäinen voitti myös Oscarin parhaana animoituna lyhärinä ollen ensimmäinen Oscarin voittanut CGI-elokuva. Knick, knackin ja Luxo jr.:n olin jo nähnytkin entuudestaan, mutta onhan Knick, knack mainio karuudessaan. Lopun Lifted oli myös hauska.

Lyhytelokuviin antaa paljon myös syvyyttä kommenttiraidat, joissa tekijät kertovat animaation historiasta sekä kunkin lyhytelokuvan tekoprosessista.

Bonuksena DVD:llä on dokumentti: "The Pixar Shorts: A Short History". Dokumentti lisää arvostusta tietokoneanimaatioihin kun miettii sen lähtökohtia 80-luvun tekniikasta.

****

Ohjaaja: mm. John Lassater, Gary Rydstrom
Pääosissa: mm. Billy Crystal, John Goodman
Kesto:75min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.