sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 2. tammikuuta 2015

Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013)

Katsoin Dead snow zombiekauhuilusta tunnetuksi tulleen norjalaisen Tommy Wirkolan ohjaaman version klassisesta Hannu ja Kerttu -sadusta: Hannu ja Kerttu: Noitajahti (Hansel & Gretel: Witch Hunters). Mukana on myös suomalaista verta Pihla Viitalan muodossa.

Hannu (Jeremy Renner) ja Kerttu (Gemma Arterton) ovat sisaruksia joiden vanhemmat hylkäävät nämä hyvin pieninä metsään. Lapset harhailevat piparkakkutalolle, jonka omistaa noita, joka ottaa lapset vangikseen kuten satukin kertoo. Pennut kuitenkin selättävät noidan paistaen tämän uunissa.

Isoksi kasvaneet Hannu ja Kerttu toetuttaa kohtaloaan noitien palkkamurhaajina. Jostain syystä kun noitien taiat eivät heihin vaikuta. Hannua raskauttaa sokeritauti johon sairastui liian sokerinsyönnin seurauksesta. Sisarukset saavat uuden keikan kun yhdestä kaupungista on kadonnut peräti 11 lasta ja noidat ovat epäilyksen alla. Päänoita (Famke Janssen) kehittelee rituaalia, joka tekisi noidista tulensietokykyisiä iäisyyden ajaksi. Yksi lapsi kuitenkin vielä puuttuu. Hannu ja Kerttu tajuavat olevansa kotikylässään ja heidän vanhemmista alkaa selvitä enemmän tietoa.

Kylän noitaepäilyjen kohde Mina (Pihla Viitala) iskee Hannuun silmänsä.

Hannu ja Kerttu tutkiskelevat paperia
Mielestäni Dead Snow oli ihan hauska ja samaa splatter-maailmaa oli myös havaittavissa tässä sadussa. Noidat olivat hyvin ja pelottavan näköisiksi tehty. Elokuvassa käytettiin erikoisen paljon tehosanaa "fucking", joka oli ehkä yllättävä ensimmäisellä kerralla, mutta pidemmän päälle alkoi tuntua hieman itsetarkoitukselliselta. Onhan se ihan hauskaa, että lasten sadun pikkupirpanat ampuvat jättikokoisilla tuhoaseillaan traumojensa aiheuttajia kirosanat lennelleen, mutta uutuuden viehätys kului nopeasti. Pidän Jeremy Brenneristä näyttelijänä, mutta hän oli tässä tarpeettoman persoonaton eikä oikein toiminut yhteen Gemman kanssa, jossa oli paljon potentiaalia, mutta ei myöskään päässyt täyteen loistoonsa. Famke sen sijaan toimi loistavasti kuivan huumorin omaavana päänoitana. Pihla Viitala teki vaikutuksen eteerisellä olemuksellaan ja roolin perusteella olisi mukava nähdä hänen jokin toinenkin elokuva. Peter Stormarella oli pieni ja unohdettava rooli kylän vihaisena seriffinä.

Kun olin pieni mummollani oli Hannu ja Kerttu pahvikirja, josta nousi sivuja kääntämällä rakennuksia ja muuta rekvisiittaa. Sadun noidan sai myös itse työntää uuniin pahvisesta vivusta. Minulla onkin tämän (uber siistin) kirjan myötä erityisen läheinen suhde Hannu ja Kerttu -tarinaan. Elokuvana Hansel & Gretel oli ihan hauska ja hieman, mutta ei tarpeeksi, erilainen toimintafantasiaelokuva, josta jäi puuttumaan jotain käsikirjoituksellisesti erityisesti hahmojen kehittelyn saralla.

**1/2

Ohjaaja:Tommy Wirkkala (Dead snow)
Pääosissa:Jeremy Renner, Gemma Arterton, Peter Stormare
Kesto:88min
Valmistusmaa:Saksa, USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.