sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Willow (1988)

Willow - Suuri seikkailu (Willow) on tullut nähtyä muutamaan otteeseen aikaisemminkin ja nyt sitten katsoin sen taas. Kuuluisin lyhytkasvuinen näyttelijä Warwick Davis pongahti elokuvan myötä koko kansan tietoisuuteen.

Willow Ufgood elää kaltaistensa kanssa pienessä kylässä harjoittaen maanviljelyn ammattia. Willown todellinen intohimo lepää kuitenkin taikuudessa. Pieni mies saa tilaisuuden osoittaa suuruuteensa kun kylään huuhtoutuu pitkäkasvuisten lapsi, jonka on profetoitu ottavan vallan pois maata hallitsevalta pahalta kuningattarelta. Willow saa tehtäväksi viedä lapsen turvaan. Matkalla hän kohtaa Madmartiganin (Val Kilmer) sekä kaksi menninkäistä (Kevin Pollak, Rick Overton), jotka vievät Willown ja lapsen päämääränsä. 

Elokuvassa on myös Joanne Whalley Sorshana. Val Kilmer ja Joanne rakastuivat kuvauksissa ja menivät myöhemmin naimisiin. Avioliitto kuitenkin päättyi eroon vuonna 1996.



Vauva ja Willow
Ron Howardin ohjaama ja George Lucasin ideoima Willow komeilee suuruudellaan. Noin 400 erikoistehosteotosta omaava elokuva antaa fantasialle uskottavat puitteet kun ajattelee, että se on valmistunut 80-luvulla. Pidän oikeastaan enemmän tällaisista vanhemmista elokuvista joissa erikoistehosteet eivät ole viimeisen päälle hienoilla tietokoneilla luotuja. Willow käytti myös vanhanaikaisia tapoja illuusion luomisessa, kuten dobermannien pukemista naamiaisasuihin. Toki joihinkin elokuviin sopii viimeisen päälle tietokoneistettu lookkikin.

Warwick vangitsee hyvin sympaattisen Willown hahmon ja hänen vaimoaan näytellyt Julie Peters on yksi parhaimmista äiti-vaimo-hahmoista joita olen koskaan nähnyt. Jos pitäisi valita yksi koskettavimmista elokuvaperheistä, niin valitsisin Ufgoodit

Mielestäni on hauskaa, että joskus näissä kasarileffojen vanhoissa ekstroissa kohtaukset on liitetty toisiinsa "hienoilla" feidausefekteillä:

vasemmalta oikealle pyyhkäisy
Ruutujen avulla toiseen kuvaan
Lumisade tuo toisen haastattelun
Mukaansa tempaava seikkailu joka kestää useamman katselukerran. Mielestäni oli myös hauskaa kun George Lucas sanoi ekstroissa, että ihmiset ja tarinat tulevat ennen erikoistehosteita. Näinköhän on. 

****

Ohjaaja: Ron Howard (Enkelit ja demonit, Da Vinci -koodi, Cinderella Man)
Pääosissa: Val Kilmer, Joanne Whalley, Warwick Davis
Kesto:126min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. Yläasteikäisenä tämä tuli käytyä teatterissa katsomassa useampaankin eri otteeseen silloisten koulukaverien kera. Ja kyllähän tämän pariin palailee silloin tällöin vielä näin myöhemmälläkin iällä. Hauska pätkä kun onpi hän.

    Mikäli oikein muistan, niin tässä leffassa taidettiin käyttää morffausta ekaa kertaa tehokeinona muotoa toiseen muutettaessa. Saatan toki väistää muurin, joten korjata saa, jos tarkempaa tietoa asian tiimoilta löytyypi. :D

    VastaaPoista
  2. Joo, muistisi palvelee sinua oikein! Ekstroissa yksi osio oli omistettu kokonaan tuolle morfauksen kehittämiselle! :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.