sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Terms and Conditions May Apply (2013)

Lupaudutko antamaan kaikki rahasi, kaikki oikeutesi ja jopa sielusi kun hyväksyt internetohjelmien ehdot ja säännöt?  Terms and Conditions May Apply dokumentti pohtii metrien pituisia sääntölitanioita joita käyttäjä harvoin lukee. 

Facebookissa kaikki tieto on varmassa tallessa
Dokumentti esittelee kuinka internet on NSA:n ja muiden vakoilujärjestöjen karkkikauppa. Ihmiset tarjoavat omia henkilötietojaan vapaaehtoisesti erilaisten sosiaalisten medioiden kautta ja tiedon keruu on helppoa. Entinen NSA:n työntekijä kertoo dokumentissa kuinka on olemassa tila johon on varastoitu kaikki ja tarkoitan KAIKKI tietoliikenne mitä internetissä tapahtuu. 9/11 jälkeen ihmisten seuraamista säätelevät lait Yhdysvalloissa aikalailla kumottiin, joka mahdollisti kaikenlaisen ihmisten vakoilun. Internet hakuja myös seurataan ja tietyt sanat ovat niin sanotulla kiellettyjen listalla. Kun ohjelma havaitsee tarpeeksi hälyttävät sanat samassa yhteydessä saattaa kyseinen henkilö saada visiitin SWAT-tiimiltä tai joutua muuten viranomaisten syyniin. Dokumentissa esitetäänkin pari tällaista tapausta. Yksi esimerkki oli irlantilaisen miehen harmiton twiitti, jossa hän viittaa tulevaan vierailuunsa Yhdysvaltoihin ja kuinka hän aikoo "tuhota Yhdysvallat", joka tarkoittaa bilettämistä. Twiitin hän päättää kansainväliseen suukon merkkiin: x. USA:n lentokentällä hänet vietiin sivuun ja joutui twiittinsä takia usean tunnin kuulusteluun.

Vaarallinen twiitti
Toinen ahdistava tapaus internetin valvonnasta oli teatteriryhmän protestin päättäminen ennen kuin se oli edes alkanut. Teatteriryhmää johtava professori joutui lukkojen taakse kuninkaallisten häiden ajaksi, ettei voinut toteuttaa suunniteltua kauhuteatteriprotestiaan. Mielestäni tämä oli erityisen ahdistavaa, että pidätetään protestista ennen kuin sellainen on edes ehtinyt tapahtua. Kunnon Minority report -meininkiä indeed. Ja muutenkin miksi rauhanomaisesta prostestista pitäisi joutua pidätetyksi? Tapaus oli Britanniassa jossa kuitenkin tietääkseni on sananvapaus. Mieleeni tulikin heti ihan äskettäin Suomessa tapahtunut vasemmistoliiton rauhanomaisen vappumarssin sabotointi poliisien osalta kun marssissa käytettäviä lippuja katkottiin kun "niitä olisi voinut käyttää aseina". Poliisi ei paikalla perustellut toimintaansa muuten kuin sanomalla, että "tähän on syynsä". Poliisi on kuitenkin verorahoilla palkkansa saava taho ja heidän tulisi olla kansan palvelijoita. Suomi ei kai vielä mikään poliisivaltio ole.

Dokumentti antoi paljon ajattelemisen aihetta vaikka suuria yllätyksiä ei tullutkaan. Dokumentin aihe oli äärimmäisen kiinnostava, mutta välillä se oli hieman turhan sekavaa katsottavaa eikä aiheita aina käsitelty tarpeeksi johdonmukaisesti. Haastatteluita myös pätkittiin turhan tiuhaan. Dokkarin pääsanoma: "yksityisyys on kuollut" oli turhan alleviivatusti tuotu esiin. Kyllä se muutenkin olisi tullut selville eikä sitä olisi tarvinnut erikseen eri tahoilta kysellä. 

Toivottavasti en nyt joudu kenenkään mustalle listalle tämän kirjoituksen perusteella. 

***1/2

Ohjaaja: Cullen Hoback (Freedom State)
Pääosissa: Max Schrem, Moby, Mark Zuckerberg
Kesto:79min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Hui! Mutta toisaalta, emmehän ole täysin yksityisiä koskaan, ellemme asu yksin metsässä, laittomina kansalaisina yhteiskunnan ulkopuolella...

    VastaaPoista
  2. Tottahan se on, että ihminen on sosiaalinen eläin ja harvoin saa rauhassa olla. Jos ei valtio kyttää, niin sitten ainakin naapurit!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.