sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Blindness (2008)

Blindness oli elokuva jota en odottanut näkeväni kun pääosissa oli nimiä kuten Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover sekä Gael García Bernal.

Koko maailman valtaa virus, joka sokeuttaa ihmiset. Silmälääkäri (Mark Ruffalo) saa hoitaakseen ensimmäisen tällaisen tapauksen (Yûsuke Iseya). Kaikki silmälääkärin vastaanotolla olleet sairastuvat sokeuteen, mutta itse lääkärin vaimo (Julianne Moore) on immuuni eikä sairastu. Kun armeijan toimesta sokeita haetaan karanteeniin, niin valehtelee lääkärin vaimo, että myös hän on sokea. Vaimo onkin karanteenin ainoa näkevä ihminen ja joutuu osastonsa yleiseksi hoivaajaksi. Ulosteen ja ruuan tähteiden keskellä vaimo alkaa olla aika loppu. Kaiken kuitenkin kruunaa osasto kolmosen hankaluuksien aiheuttaja (Gael García Bernal), joka julistaa itse itsensä kuninkaaksi. Hänellä on ase ja ottaakin haltuunsa ruokavarat ja jakaa niitä aluksi vain arvoesinetä vastaan. Lopuksi hän haluaa naiset. 

Julianne Mooren näyttelemä hahmo ei enää kestä kohtelua ja tekeekin kaikkensa, että pääsisi karanteenista pois.  

Julianne Moore johtaa sokeita
Elokuvaa oli erittäin epämiellyttävä katsoa. Ohjaajalla on vähän toivoa ihmiskuntaa kohtaan ja kuvaakin että tällaisessa tilanteessa vajoasimme eläinten tasolle tarpeena tyydyttää vain alkukantaisimmat tarpeemme. Henkilöillä ei ollut elokuvassa nimiä tai niitä ei katsojalle kerrottu, joka vain korosti ihmisten roolia lihaköntteinä. Pelottavinta elokuvassa oli se, että se on hyvinkin mahdollista. Jatkuvasti uutisista saa lukea todisteita tämänkaltaisesta ihmisluonteesta. Ehkäpä rakentamamme sivistynyt yhteiskunta on vain hataraa lavastetta, jonka kaatumiseen ei paljoa tarvittaisi.

Elokuva herätti paljon ajatuksia ja hatunnosto Julianne Moorelle sekä muille tunnetuille nimille, että suostuivat esiintymään tässä hyvin epä-Hollywoodlaisessa pläjäyksessä. 

***1/2

Ohjaaja:Fernando Meirelles (City of God, The Constant Gardener)
Pääosissa:Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael García Bernal
Kesto:121
Valmistusmaa: Kanada, Brasilia, Japani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.