sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 6. maaliskuuta 2014

Ningen no jôken/ Human condition II: Road to eternity (1959)

Meillä on ollut velipojan kanssa pitkään projekti meneillään: saada katsottua Human condition trilogia. Ensimmäinen osa tuli katsottua pari vuotta takaperin ja jokin aika sitten vihdoin tämä Human Condition II - Road to eternity (Ningen no jôken).

Tässä toisessa osassa päähenkilö Kaji (Tatsuya Nakadai) on menettänyt esimiesasemansa ja joutuu aloittamaan tavallisen sotamiehen roolissa. Hänen vaimo (Michiyo Aratama) on jäänyt kotikaupunkiin ja kaipaa miestään, jonka asema on Manchurian ja Venäjän rajalla. Miehet valmistautuvat 2. maailmansodan mainingeissa sotimaan Venäjää vastaan. Samaan aikaan humanistisella Kajilla on mielessä sotakarkuruus Venäjän puolelle, jossa ihmisiä kohdellaan paremmin kuin Manchuriassa.

Kajilla on vaikeaa. Upottava mutakuoppa ei helpota.
Elokuvassa oli hyvin Full Metal Jacketmainen kohtaus, jossa sotamies ei jaksanut armeijan kuria ja painui vessaan haulikko kädessään aikeinaan ampua aivonsa pihalle. Poikkeuksena Full metaliin ase ei laukea. Toinenkin laukaus epäonnistuu, jolloin mies ajattelee, että kohtalolla on hänelle jotain tiedossa ja päättää jatkaa elämäänsä. Tämän epäonneksi ase kuitenkin laukeaa vahingossa ja mies kuolee. Karua. 

Tämä toinen osa ei ollut niin raskas katsottava kuin se ensimmäinen vaikkakin suurin osa tapahtumista oli hyvin minimalistista ja varmaankin realistista kuvausta kuinka sotiminen on pitkälti myös odottelua. Miehet ovat myös erittäin katkeria kun Kaji saa vierailun vaimoltaan. Suurella humanismilla varustettua Kajia on välillä haastavaa katsoa kun tämä antaa toveriensa kohdella häntä miten sattuu, koska ei halua nostaa kättään ketään vastaan väkivalta aikeenaan.

***1/2

Ohjaaja:Masaki Kobayashi
Pääosissa: Tatsuya Nakadai, Michiyo Aratama, Kokinji Katsura
Kesto:181min
Valmistusmaa:Japani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.