sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

First Blood (1982)

They drew first blood, not me...

Katsoin elokuvan Taistelija (First Blood), joka nykypäivänä taitaa kulkea tunnetummin ihan vaan Rambo ykkösenä. Silloin kun minä olin pieni, niin juoksentelivat kaikki naapuruston pikkupojat rätti päässä ja muoviveitsi lantiolla. Veljelläni oli sellainen teräase, jossa oli kompassi mukana. Olenkin tämän Taistelijan aika monta kertaa nähnyt, mutta nyt viime kerrasta oli vierähtänyt jo jokunen aika. 

John Rambo (Sylvester Stallone) on Vietnamin sodan veteraani, joka päätyy pikkukaupunkiin etsimään kaveriaan sota-ajoilta. Saatuaan tietää tämän kuolleen syöpään etsii John kaupungista jotain ruokapaikkaa. Paikallinen poliisi Teasle (Brian Dennehy) ei kuitenkaan ole mielissään epämääräisen näköisen miehen tulosta kaupunkiinsa ja kohtaaminen Rambon kanssa päätyykin käsirysyyn ja pidätykseen. Rambon vanhat sotamuistot heräävät pintaan eikä hän hyväksy vangitsemistaan vaan pakenee metsään. Sissisodan mestarina on lainvalvojat Rambolle helppoa riistaa. 

Poliisien avuksi tulee sota-ajoilta tuttu Rambon joukon johtaja Trautman (Richard Crenna): I don't think you understand. I didn't come to rescue Rambo from you. I came here to rescue you from him.  

Menepäs pummi matkoihisi.
Mielestäni elokuvan alku on aivan mahtava kun John Rambolle annetaan kaikki oikeus käyttäytyä niin väkivaltaisesti kuin hän lopulta käyttäytyy: Totta kai Rambolla on oikeus puolustautua kun sotasankari ei saa edes rauhassa tiellä kävellä vaan joutuu heti poliisin panettelun kohteeksi. Kubrick on sanonut, että teki Full Metal Jacketin vastalauseena Rambo-elokuvien sodan ihannointiin. Mielestäni kuitenkaan ainakaan tässä First Bloodissa sotaa ei erityisemmin glorifioida. Rambo itsekin pyytää poliiseilta, että voisiko taistelu loppua ettei enempää verenvuodatusta tulisi. No, mutta okei, onhan ne räjähdykset ja jännät keinot haavoittaa vastustajaa tämän elokuvan suola. 

Vaikka olenkin puhdasverinen pasifisti, niin on tämä elokuva loistavaa viihdettä ja aikaa kestävä toimintapläjäys.

****

Ohjaaja: Ted Kotcheff
pääosissa: Sylvester Stallone, Brian Dennehy, Richard Crenna
kesto:93min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Taisi Kubrick muiden tavoin pohjata mielipiteensä Rambo kakkoseen, sillä juuri siinähän se tunnettu Rambo-imago reaganilaisena sankarina syntyi ja on sittemmin aikalailla leimannut myös tuota ensimmäistäkin osaa.
    Pidän todella paljon tästä sarjan ensimmäisestä osasta ja kuten olen todennutkin: "toivoisin että muutkin osaisivat nähdä Rambon ensisijaisesti kertomuksena asennevioista ja vasta sitten toimintaelokuvana."

    VastaaPoista
  2. Joo, itsekin muistelin, että kakkosessa taisi sitten oikein kunnolla jytistä. Kuitenkin ne jatkikset ovat jääneet omalta osaltani vähemmälle katsannalle, joten en oikeastaan muista niistä hirveästi mitään. Paremmassa muistissa niistä onkin Hot shots! II -versio.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.