sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 13. maaliskuuta 2014

635/1001 The Deer Hunter (1978)

Katsoin Mickey Rourken lempielokuvan - Kauriinmetsästäjä (The Deer hunter).

Michael (Robert De Niro), Steven (John Savage) ja Nick (Christopher Walken) ovat kaveruksia jotka ovat lähdössä Vietnamin sotaan. Ennen  koitosta he viettävät kuitenkin Stevenin ja Angelan (Rutanya Alda) häitä iloisissa merkeissä, jonka jälkeen menevät vielä metsästämään kauriita ja tuovatkin yhden kotiin. Stevenin vaimo sekä Nickin tyttöystävä (Meryl Streep) jäävät kotiin odottelemaan miestensä paluuta. Michaelille ei jää ketään, koska on iskenyt silmänsä Nickin tyttöystävään.

Robert De Niro
 En muistanutkaan miten lyhyt osa kolmituntisesta elokuvasta sijoittui itse sotatantereelle, mutta vaikka sotakuvaus on tiivis, niin on se sitäkin intensiivisempi. Rauhallinen hääjakso rikotaan helokopterin ropelluksella sekä räjähteillä ja siitä siirrytäänkin suoraan venäläiseen rulettiin. Ihmishenki on halpaa. Tämän shokkijakson jälkeen kärsitään sodan seurauksista.

John Savage
Elokuva käyttää rauhassa aikaa hahmoihin tutustumiseen häiden merkeissä ennen sotaan lähtöä. Päähenkilöistä saa tietoa, joka auttaa ymmärtämään paremmin heidän käyttäytymistään. Robert De Niro on eräänlainen johtajahahmo ja tasapainoinen ennen sotaakin ja  kun hän palaa kotiin ilman suurempaa muutosta on se uskottavaa. Elokuva kuitenkin osoittaa, että hänessäkin muuttui jotain sodan aikana kun hän ei enää pystynyt metsästämäänsä kaurista ampumaan. 

Chrostopher Walken
 Kylmimmät väreet aiheutti kuitenkin Christopher Walken kun hän jatkoi venäläisen ruletin pelaamista vankileirin jälkeen vapaaehtoisesti. Ja kun Michael tuli hakemaan häntä, niin oli hän vain miehen varjo enää, huumeiden turruttama kuori, ja vaikka Michael saikin hänessä jotain inhimillistä taas esiin, niin oli hänen kuitenkin pakko vetää sen viimeisen kerran liipasimesta. Sielu myös värisi kun John Savagen näyttelemä Steven sai paniikkikohtauksen ollessaan vietnamilaisten vankina.

Elokuvan ohjaaja Michael Cimino on sanonut olevansa enemmän kiinnostunut henkilöista kuin juonesta ja sen Kauriinmetsästäjästä huomaakin. Se on erilainen sotaelokuva, joka rakentuu vahvasti näiden loistavien roolisuoritusten varaan. Hassua sinällään, että näin mainion elokuvan ohjannut Cimino ei ole saanut muita hittejä tehtyä.

*****

Ohjaaja:Michael Cimino
Pääosissa:Robert De Niro, Christopher Walken, John Cazale
Kesto:182min
Valmistusmaa:UK, USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.