sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 18. heinäkuuta 2013

Silver Linings Playbook (2012)

Katsoin muun muassa parhaan elokuvan palkinnosta Oscar-gaalassa kisanneen Unelmien pelikirjan (Silver linings playbook). Myös elokuvan miespääosaa näytellyt Bradley Cooper pääsi ehdolle ja naispääosaa esittänyt Jennifer Lawrence lopulta ainoan palkinnon elokuvasta pokkasi. Odotukset olivat siis kovat tästä "erilaiseksi romanttiseksi komediaksi" tituuleratusta pätkästä.

Pat (Bradley Cooper) pääsee mielisairaalasta vanhempiensa (Robert De Niro ja Jacki Weaver) hoiviin. Pat kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, joka laukesi kun hän yllätti Nikki-vaimonsa (Brea Bee) pettämästä, jonka takaisin saamisesta tuleekin Patille pakkomielle. Sanomisiaan editoimaton ja käytökseltään arvaamaton Pat tapaa yhtä hukassa olevan Tiffanyn (Jennifer Lawrence), joka on puolestaan kärsinyt elämässään menetettyään oman miehensä kuolemalle. Tiffany on Nikkin tuttu, joten Pat tekee diilin hänen kanssaan: Tiffany toimittaa Nikkille kirjeen ja Pat opettelee tanssimaan Tiffanyn kanssa, jotta he voivat osallistua tanssikilpailuun.

Pat ei luovu fantasiastaan viettää elämänsä Nikkin kanssa helpolla, mutta Tiffanyn kanssa vietetty aika alkaa muuttaa miestä.

Juttua piisaa ei-treffeillä
 Elokuva alkoi heti vauhdikkaasti, sekavasti ja turhia selittämättä. Elokuvan alku kuvastikin hyvin mielialahäiriöisen Patin persoonaa. Mielestäni Bradley Cooper oli tässä elokuvassa parhaimmillaan ja olisinkin ehkä suonut hänelle ennemminkin Oscarin kuin Jenniferille vaikka ei hänkään huono ollut. Robet De Niro oli myös iskussa ja tämän itkukohtaus oli liikuttava. Hänen vaimoaan esittänyt Jacki Weaver oli jo pelkästään fysiikkansa puolesta, eleiltään ja ilmeiltään, täydellinen. Elokuvan dialogi oli myös mukavan eläväistä, odottamatonta ja mielenkiintoista.

Elokuva on saanut hieman kritiikkiä osakseen siitä, että elokuvassa on tietty humoristinen poljenta vaikka se käsitteleekin vakavaa sairautta - bi-polaarisuutta. Vaikka eräs minun ystäväni sairastaakin tätä karmaisevaa mielihäiriötä, niin otin kuitenkin elokuvan elokuvana enkä ainakaan henkilökohtaisesti siitä mitenkään loukkaantunut. Kohtaus jossa Pat lyö vahingossa äitiään saadessaan maanisen kohtauksen jonka jälkeen Patin isä tulee jakamaan iskuja oli tehty mielenkiintoisen tragikoomiseksi. Tavallaanhan se oli ihan kamalaa, mutta huvittavaa se silti oli.

Varsinkin Yhdysvalloissa tuotettujen romanttisten komedioiden malli on jo muotoutunut niin vakioksi, että Unelmien pelikirja oli kyllä pirteää vaihtelua.

Hauska tapaus.

***1/2

Ohjaus:David O. Russell
Pääosissa:Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro
Kesto:122min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.