sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Moonrise kingdom (2012)




Wes Andersonin Moonrise Kingdom ei noussut suosikkeihini näkemistäni miehen ohjaustöistä. The Royal Tenenbaums, Fantastic Mr. Fox ja Steve Zissoun vedenalainen maailma ovat olleet mielestäni mielenkiintoisia niiden huvittavan omalaatuisuuden vuoksi. Elokuvien eksentrisyys ei ole kuitenkaan noussut niissä niin itsetarkoitukselliseksi kuin tässä Moonrise Kingdomissa. Toisaalta taas viimeisen 15 minuutin aikana jotenkin pidinkin elokuvasta enkä enää ollutkaan niin varma mitä mieltä olin siitä.

Sam (Jared Gilman) on nuori orpo, joka päättää karata partiosta. Karkumatkallaan hän tapaa itsetuhoisen tytön Suzyn (Kara Hayward). Pari rakastuu ja lähtee yhteiselle matkalle. Lasten perään jää kaipailemaan Suzyn huolestuneet vanhemmat (Bill Murray ja Frances McDormand). Samia puolestaan kaipailee partionjohtajana toimiva Ward (Edward Norton). Poliisia edustaa kapteeni Sharp (Bruce Willis), joka on huolissaan molemmista lapsista. Elokuvan narraattori (Bob Balaban) on lopulta käänteentekevässä asemassa lasten olinpaikan ratkaisemisessa. 

Mukana on myös Harvey Keitel partiolaisten ylijohtajana sekä Tilda Swinton lastensuojeluviranomaisena.

Nuoret tarkastavat reittiään.
Wes Andersonilla on hyvin omaleimainen ohjaustyyli. Jokainen otos vaikutti hyvin harkitulta ja tarkasti sommitellulta. Varsinkin postikorttimaiset esittelyotokset saaresta Bob Balaban kanssa olivat visuaalisesti kiinnostavia ja koomisia. Kameran kellertävä linssi antoi lisätehoa tapahtumien 60-luvulle sijoittumiseen. Pääaktien taustoilla myös tapahtui paljon erilaisia asioita ja otosten kestot vaihtelivat superlyhyistä pitkiin ajoihin. 

Bob Balban esittelee saarta.
 Hahmojen dialogi oli Wesin elokuville tyypillistä tönköhköä ja lyhytsanaista, joka on mielestäni toiminut aikaisemmissa elokuvissa paremmin, kuten jo alussa mainitsinkin. Ehkä osittain itsetarkoituksellisen omituisuuden tuntemukset saattoivat johtua siitä, että olen yksinkertaisesti nähnyt jo liian monta saman tyyppistä elokuvaa Wesiltä eikä konsepti tunnu vain enää niin tuoreelta. Itse elokuvan tarina oli kuitenkin jotain täysin toista ja kiinnostavaakin.

Vaikka Edward Norton kuuluukin lempinäyttelijöihini, niin ei hän mielestäni omaksunut omalaatuisen partionjohtajan roolia. Bruce Willis oli ihan hauska poliisina ja lapsista ainakin Suzya näytellyt Kara Hayward oli mainio. Bill Murray on myös mielestäni loistava näyttelijä, mutta hän teki taas saman roolin Wesin vakiokasvona. 

Asenteeni oli koko elokuvan ajan hieman negatiivinen ja varautunut. Lopussa kuitenkin hieman lämpenin, kun nuoret rakastavaiset menivät naimisiin ja Samkin sai poliisista ottoisän. Ehkä tämä elokuva täytyy katsoa uudelleen. Joka tapauksessa nyt ensimmäisellä kerralla se ei ainakaan saanut minua täysin puolelleen.

Kaikesta huolimatta ihan hyvä tuotos.

***

Ohjaaja:Wes Anderson
Pääosissa:Bruce Willis, Bill Murray, Jared Gilman
Kesto:94min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.