sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 6. kesäkuuta 2015

Ratatouille (2007)

Rottatouille (Ratatouille) ylistää Pariisin ruokakulttuuria rotan näkökulmasta.

Remy (Patton Oswalt) on erilainen rotta. Hän ei näe ruokaa vain elinehtonaan vaan intohimonaan. Remyn isä ei ymmärrä ollenkaan haihattelevan poikansa metkuja varsinkin kun hän viettää liikaa aikaa ihmisten parissa tuoreita raaka-aineita saadakseen. Remy joutuu yhden tällaisen ihmisvierailunsa seurauksesta eroon perheestään. 

Ennen niin hyvää mainetta saanut Gusteau-ravintola menettää tähden tärkeän ruokakriitikon Anton Egon (Peter O'Toole) huonon arvostelun takia, jonka seuraksesta ravintolan omistaja menettää järkytyksestä oman henkensä. 

Remy päätyy tekemisiin nuoren Linguinin (Lou Romano) seuraan, joka aloittelee Gusteaun ravintolassa apulaisena. Linguini on Gusteun poika, mutta ei osaa kokata sitten millään. Kokkaamiseen pystyvä Remy ja Linguini yhdistävätkin voimansa ja ravintola tekee taas uuden nousun. 

Ravintolan uusi mestari Skinner (Ian Holm) ei ole kuitenkaan ollenkaan tyytyväinen tähän yllättäen ilmestyneeseen Gusteaun perilliseen muuten kun ravintola olisi siirtynyt hänen omistukseensa. 

Janeane Garofalon ääntä voi kuulla Colettella, Linguinin rakkauden kohteella. 

Remy ja Linguini
Pidän tästä Pixar-elokuvasta. Remy on sympaattinen intohimoisena pikkukokkina. Elokuvan idea on myös sopivan uniikki ollakseen tuore ilmestys. Rottatouille on tarinana myös mukavan monitasoinen tuntumatta kuitenkaan sekavalta tai liikaa ympätyltä. 

Hahmot sekä ääninäytelijät toimivat ja elokuvassa on muutenkin mukava tekemisen maku. Ruoka esitellään rakkaudella.  Elokuvassa on myös hyvää sanomaa perheen odotuksien ja oman sydämen tahdon seuraamisesta johtuvista ristiriidoista. 

****

Ohjaaja:Brad Bird (Ihmeperhe), Jan Pinkava
Pääosissa:Brad Garrett, Lou Romano, Patton Oswalt
Kesto:111min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.