sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 22. kesäkuuta 2015

Class of 1984 (1982)

Luokka 1984 (Class of 1984) kertoo uudesta opettajasta, joka saa töitä pahamainesta koulusta.

Andrew Norris (Perry King) on intohimoinen musiikinopettaja, joka uskoo että voi opettaa karummankin koulun oppilaita. Useimmat ovatkin aivan myötämielisiä uudelle opettajalle, kuten Arthur (Michael J. Fox), mutta pieni joukko nuoria terrorisoi koko koulua. 

Pääroistona porukassa on rikkaan perheen psykopaattinen vesa Peter Stegman (Timothy Van Patten). Kun uusi ope ei suostukaan katsomaan toiseen suuntaan kuten tapana on ollut suuttuu Peter ja päättää kostaa Andrewille. 

Musiikinopettaja ei kuitenkaan aijo alistua kohtaloonsa.

Nuori Michael Fox kiusaajien armoilla
DVD:n kannessa oli maininta, että kyseessä on kulttiklassikko, mutta jostain syystä en ollut elokuvasta edes kuullut aikaisemmin. En siis tiennyt mitä odottaa. Tosin elokuvia luokitellaan välillä aika höllinkin rantein klassikoiksi jos ei kulttiklassikoiksikin. Luokka 1984 oli kuitenkin heti alusta lähtien mielenkiintoinen ja Perry King katseen vangitseva ruutuajallaan. Olen aina pitänyt kunnon kostoelokuvista tyyliin Straw dogs tai Kill Bill eikä Luokka 1984 tuottanut siltä osin pettymystä. 

Elokuva oli tosin erittäin ahdistava eikä antanut juurikaan toivoa. Pahiksissa ei tapahtunut minkäänlaista Levottomat sielut -tyyppistä parannusta vaan olivat täysin opettajan saavuttamattomissa. Mieleen tuli hieman Kubrickin Kellopeliappelsiini, jossa pahisten väkivalta näytteli samankaltaista osaa. 

Pidin kyllä.

***1/2

Ohjaaja:Mark L. Lester (Commando, Valkoinen vaara)
Pääosissa:Perry King, Merrie Lynn Ross, Timothy Van Patten
Kesto:98mmin
Valmistusmaa:Kanada

2 kommenttia:

  1. Katselin tämän ns. jatko-osan (Class of 1999) muutama kuukausi sitten, mutta en ole vieläkään nähnyt tätä alkuperäistä elokuvaa, vaikka se on kiinnostanut ties kuinka pitkään ja on hankittuna hyllyynkin. Vertauksesi Kellopeliappelsiiniin ei ainakaan vähentänyt intoani sen näkemiseen! Pidin tuota jatko-osaakin oikein viihdyttävänä, vaikka se ilmeisesti on hyvin erilainen tyyliltään, onhan siinä mm. tappavia opettajarobotteja.

    VastaaPoista
  2. Pitääkin katsastaa tuo jatkis! Tämä oli ainakin katsomisen arvoinen. :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.