sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 28. maaliskuuta 2015

Dogma (1999)

Dogma on Kevin Smithin ohjaama uskonnollisaiheinen elokuva. 

Metatron
Aborttiklinikalla työskentelevä Bethany (Linda Fiorentino) kokee elämänsä yllätyksen kun Jumalan äänenä toimiva Metatron (Alan Rickman) ilmoittaa hänelle ristiretkestä, jonka tarkoituksena on estää maailmanloppu. Epäuskoinen Bethany saa tehtävälleen kaksi profeettaa (Kevin Smith, Jason Mewes) avukseen. Mukaan auttamaan tulevat myös muusa (Salma Hayek) sekä 13. apostoli (Chris Rock). 

Catholicism, Wow!
Jeesuksen suvun viimeisenä jälkeläisenä Bethanylla on velvollisuus estää kahta karkoitettua enkeliä (Matt Damon, Ben Affleck) pääsemästä katolisen kirkon järjestämän porsaanreiän kautta takaisin taivaaseen ja estää maailmanloppu.

Mukana voi nähdä myös muun muassa George Carlinin kardinaalina, Alanis Morissetten Jumalana sekä paljon Kevin Smithin muista elokuvista tuttuja kasvoja.

Chris Rock, Kevin Smith, Jason Mewes ja Linda Fiorentino
Dogma oli yksi lempielokuviani nuoruudessani ja se onkin tullut useaan kertaan katsottua. Enää sillä ei ole samanlaista tehoa, mutta viihdyin sen parissa tämänkin kerran. Pidän elokuvan pääosanaisesta Linda Fiorentinosta näyttelijänä vaikka onkin huhujen perusteella vaikea työkaveri. Kevin Smith on ainakin julkisesti myöntänyt, että katui Lindan valintaa ja toivoi, että olisi ottanut pääosaan sivuosassa olleen Janeane Garofalon. Alan Rickman kuuluu myös suosikkeihini. Jay ja Silent Bob on loistava parivaljakko ja tässäkin elokuvassa Jay oli syyllinen useampaankin huvituksen aiheeseen. Uskontoakin kritisoivasta stand up -komediastaan tuttu Gerorge Carlin oli osuva valinta kardinaalin osaan. Ainoa miinus roolituksessa olikin Alanis Morissette Jumalana. 

Mielestäni mytologiat sekä uskonnolliset teemat ovat aiheena mielenkiintoisia ja tämä elokuva yhdisteli niihin mukavasti komediaa, joka tekeekin minulle elokuvasta mukavasti katsottavan paketin. Hieman Monty Pythonin Holy Grailin vaikuttimien alla mentiin, josta ehkä kielii myös humoristiset alkutekstit.

****

Ohjaaja:Kevin Smith (Red State, Clercks, Mallrats)
Päosissa:Ben Affleck, Matt Damon, Linda Fiorentino
Kesto:130min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.