Max (Mel Gibson) on poliisina rikollisten räyhäämässä kaupungissa. Rikollisjengille ihmishenki on halpa ja varsinkin poliisit ovat vapaata riistaa. Max päättääkin parhaan ystävänsä miltei kuoltua lopettaa poliisihommat ja viedä perheensä turvallisemmille alueille maalle. Maaseudun rauha kuitenkin rikkoutuu kun rikollisjengi ottaa kohteekseen Maxin vaimon sekä lapsen...sen jälkeen Maxista tuleekin Mad Max.
Johnny the Boy saa kyytiä |
Muistan kun olimme veljeni kanssa pieniä ja harmittelimme, ettei telkkarista näytetty ikinä Mad Maxia. Aina tuli vaan sen kaksi jatko-osaa. Sitten kun ekan osan joskus hieman vanhempana näin, niin oli se kaiken sen odotuksen jälkeen lievä pettymys. Nyt uuden kerran katsottuna oli se parempi kuin muistin. Juoni on hyvin suoraviivainen ja kaikki tapahtumat petaavat Maxin täydelliseen romahdukseen. Nuori Mel on toimiva osassaan ja tämä antisankarin rooli johtikin hänen nimensä tunnettavuuteen. Hän oli jäänyt koe-esiintymisessä ohjaaja Millerin mieleen mustelmilla olevasta naamastaan kun oli ollut edellisenä iltana baaritappelussa. Vaimoa näytellyt Joanne Samuel on lapsineen sopivan suloinen surullisen kohtalon täydelliseen sinetöimiseen. Rikolliset, etunenässä Toecutter (Hugh Keays-Byrne), olivat sopivan kuvottavia luodakseen elokuvaan jatkuvan uhkan tunteen.
Mad Maxin elokuvaus sekä estetiikka olivat silmää miellyttäväviä. Elokuvan tyyli oli myös onnistunut ja siitä tuli post-apokalyptisen maailman tuntua. Budjetiltaan ainoastaan 400.000
dollaria maksanut elokuva päätyi tuottamaan yli 100.000.000 dollaria. Ohjaajan budjetti oli niin tiukassa, että hänen täytyi yhdessä
romutus-kohtauksessa käyttää omaa autoaan. Mad Max onkin tuulta siipiensä alle saanut ozploitation elokuva, joka haastoi mukavasti Hollywoodin tuotoksia.
Toimiva kokonaisuus.
****
#elokuvahaaste2016 (33. Elokuva, jonka ohjaaja ei ole kotoisin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta)
Ohjaaja: George Miller
Pääosissa:
Mel Gibson,
Joanne Samuel,
Hugh Keays-Byrne
Kesto:1h 28min
Valmistusmaa:Australia
Tässähn oli joku tekijänoikeushärdelli, minkä vuoksi töllössä pyöri tavanomaisesti pelkästään Asfalttisoturi ja Thunderdome. Itselläni oli sen verran tuuria, että ekan kerran tuo tuli nähtyä Orionissa osana maratonia, ja kyllähän tässä varsinkin huristelu pääsi isolla kankaalla oikeuksiinsa.
VastaaPoistaAi jaa! Joo, olisi ollut kyllä silloin polttava halu nähdä ykkönenkin että mistä kaikki alkoi!
VastaaPoista