sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 10. marraskuuta 2015

The Martian (2015)

Elokuvan, jonka alkuperäinen nimi on The Martian, suomennos on kyllä aivan liian spoilaava - Yksin Marsissa. Tästähän tajuaa heti, että elokuva on siitä että kansikuvassa killuva Matt Damon on se joka on yksin siellä Marsissa.

Miehitetty lento tehdään Marsiin, jonka jäseniä ovat; Mark Watney (Matt Damon), Melissa Lewis (Jessica Chastain), Rick Martinez (Michael Peña), Beth Johanssen (Kate Mara), Chris Beck (Sebastian Stan) sekä Alex Vogel (Aksel Hennie). Ryhmä on laskeutunut Marsiin jossa heillä on 30 päivän asumista varten järjestetty tukikohta. Äärimmäisen ärhäkkä myrsky yllättää kuitenkin miehistön ja ryhmän komentajana toimiva Melissa määrää kaikki emoalukseen paluumatkalle Maahan. Siirtymisvaiheessa lentoalukseen Mark Watney saa kuitenkin osuman ja muut miehistön jäsenet uskovat hänen kuolleen. Mark jää kuitenkin eloon ja huomaa olevansa....yksin Marsissa.

Tästä alkaakin Markin selviytymis koettelemus kun seuraavaan suunniteltuun Mars-lentoon on vielä 4 vuotta eikä ruokaa ole niin pitkäksi aikaa.

Maassa saadaan tieto Markin eloonjäämisestä tukikohdan muuttuvien satellittikuvien perusteella. He yrittävätkin löytää keinon kommunikoida Markin kanssa samalla kun Mark yrittää samaa omalla tahollaan.

Elokuvassa voi nähdä myös muun muassa Nasan johtajana Jeff Danielsin ja  Nasan pressipäällikkönä Kristen Wiigin sekä Mars operaatioiden johtajana Chiwetel Ejioforin.

Matt Damon on yksin planeetta Marsilla
Laadukkaita "avaruuselokuvia" on tullut lähiaikoina parikin kappaletta: Interstellar sekä Gravity. Yksin Marsissa -elokuvan voi myös lukea tähän sarjaan. Elokuva kuitenkin poikkeaa edeltäjistään siinä mielessä, että se on erittäin komediallinen siinä missä Interstellar ja Gravity eivät olleet. Tämä on virkistävää vaihtelua. Elokuvassa oli muun muassa hauska Taru Sormusten herrasta -nimikeskustelu, samaan aikaan kun kyseisessä elokuvassa esiintynyt Sean Bean oli keskustelussa läsnä. Matt Damonin kekseliästä yksin pakertamista eloonjäämisensä hyväksi oli ilo katsella. Roolista tuli mieleen Tom Hanks Castawayssa, jossa hän yrittää selvitä autiosaarelta haaksirikkonsa jälkeen.

Jessica Chastain teki myös vahvan roolityön uskottavana ryhmän johtajana, jonka itsesyytökset Watneyn jättämisestä Marsiin saattoi katsomoon asti tuntea. Michael Peña on monessa elokuvassa keventävänä sivuhahmona. Hänellä tuntuu olevan ihan omaleimainen komediallinen rytminsä, josta pidän. Tässäkin elokuvassa hän kantoi oman kortensa kekoon tehden elokuvasta kiinnostavamman katsoa.


Oli myös helppo mennä elokuvaan mukaan kun puitteet olivat kunnossa. En tiedä oliko elokuvan "tiede" kunnossa, mutta ainakin viihdyttävää Watneyn onnistumisia ja epäonnistumisia oli katsoa.
-------
Kävin katsomassa elokuvan teatterissa, josta vielä pieni avaus. Miksi pitää pyöritellä silmiä jos yrittää mennä omalle paikalleen ennen kuin edes mainokset ovat alkaneet (vrt. Curb your enthusiasm, movie theater scene)? Miksi pitää levitellä omia käsiään jatkuvasti niin, että osuu vieressä olevan käsivarteen? Miksi pitää syödä karkkia rapisevasta pussista ja huikata kesken elokuvan, että "pussi tänne päin", kun se kiertää useamman jäsenen välillä? Miksi pitää katsoa kesken elokuvan puhelimen ruutua, joka tuo häiritsevän valon muillekin katsojille? Miksi pitää tehdä melukasta lähtöä heti kun ohjaajan nimi läntähtää ruutuun? Tässäkin elokuvassa tapahtumat vielä rullasi kun ihmiset olivat jo innokkaina lähdössä pois.

Nämä asiat hieman häiritsivät elokuvan katselukokemusta, mutta muuten...

oikein nautittava

****


Ohjaaja: Ridley Scott (Gladiaattori, Hannibal, Legenda)
Pääosissa:Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig
Kesto: 144min
Valmistusmaa: USA, UK

2 kommenttia:

  1. Hahaa, mahtavaa valitusta tosta leffateatterikokemuksesta! Omaksi järkytyksekseni hiljattain kun olin katsomassa sen uuden Bondin niin tajusin, että vieressä istuva todellakin räpläsi puhelintaan siinä samassa. Minulla ei ole koskaan ennen käynyt niin, että joku oikeasti käyttäisi puhelintaan elokuvan aikana. Kaikkein pahinta on kylläkin se, jos koko muu elokuvasali on täysin hiljainen ja vain sinulla on se rapiseva karkkipussi. Tälläisissä näytöksissä usein olen ollut salillisen eläkeläisiä kanssa, kun ne tuntuvat olevan katsomieni elokuvien kohdeyleisö. Ehkä ennen näytöstä voivat laukuistaan napaista jonkun minttukarkin suuhunsa, mutta muuten ovat täysin hiljaa. Usein tälläiset elokuvatkin ovat vielä niin hiljaisia, että se sinun rapistelusi kaikaa pitkin sitä salia. SE. ON. NOLOA.

    VastaaPoista
  2. Joo, toi puhelimen tuijottelu on kyllä jotain mitä en ymmärrä. Jos on tylsää, niin voi lähteä. Rapina on kyllä hiljaisilla hetkillä paha! :D

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.