sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 17. joulukuuta 2015

Star Wars: The Force Awakens (2015)

Paljon odotettu Star Wars: The Force Awakens sai Suomessa eilen 16.12.2015 ensi-iltansa. Seitsemännen Star Warsin tapahtumat sijoittuvat noin 30 vuotta Jedin paluun jälkeiseen aikaan.

 ****Spoileri vaara**********

Pimeän puoli on jälleen nostanut päätään Leian (Carrie Fisher) ja Han Solon (Harrison Ford) pojan, Kylo Renin (Adam Driver), ja hänen johtaman Ritarikunnan (First Order) toimesta. Pojan on houkutellut pimeän puolelle ylin johtaja Snoke (Andy Serkis), joka on vailla materialistista ruumista.

Finn (John Boyega) on pikkupoikana varastettu perheeltään ja istutettu Stormtroopereiden riveihin, mutta ensimmäisessä taistelussaan tajuaa ettei homma ole häntä varten ja pakenee paikalta kapinallisten riveihin kuuluvan lentäjän - Poen (Oscar Isaac) - avustuksella. Finn ja Poe eroaa toisistaan aluksen pudottua, mutta Poe on antanut tiedon Jakku-planeetalla olevasta droidista, joka kantaa tiedoissaan sijainnin Luke Skywalkerin (Mark Hamill) olinpaikasta. Nyt myyttiseksi hahmoksi uskottu Luke painui maan alle sen jälkeen kun epäonnistui Kylo Renin jedi-kouluttamisessa.

Finn tapaa Jakulla droidin lisäksi tämän rinnalla pyörivän tytön Reyn (Daisy Ridley). Ritarikunnan väki haluaa droidin itselleen ja Finn, Rey sekä droidi pakenevat planeetalta vanhalla kunnon Millenium Falconilla. Han Solo ja Chewbacca (Peter Mayhew/Joonas Suotamo) haluavat aluksensa takaisin ja lyöttäytyvät nuorien kanssa yhteen kartan suojelemiseksi. Rey huomaa, että Voima on hänen kanssaan.

Leia toivoo, että Han Solo saisi heidän poikansa kääntymään pois pimeyden tieltä. Yhteydenotoilta ei voida välttyä.

Odotukseni tämän uuden Star Warsin suhteen olivat suhteellisen minimaaliset. Kuinka hyvä voi olla uudelleen lämmitetty Star Wars, varsinkin kun epäonnistunut trilogia nähtiin jo tässä välissä. Plussana kuitenkin elokuvan lopputulemaa ajatellen mukaan oli saatu alkuperäisesta trilogiasta tutut pääosanäyttelijät. Mutta toisaalta taas tuotantoyhtiönä Disney. Mietittävää siis löytyi jonkin verran ennen elokuvan varsinaista näkemistä vai peräti kokemista? 

BB-8 ja Rey karulla planeetalla

Positiivinen yllätys!

Elokuva tosiaan henki alkuperäistä trilogiaa ja oli temmoltaan nopea sekä toiminnan täyteinen. Poissa oli se jäykistely jota saatiin 1-3 osien aikana kokea. Uusien hahmojen kuten Poen, Reyn sekä Finnin sulattaminen kesti hetken aikaa, mutta hehän osasivat näytellä. Varsinkin Reyn ja Finnin näyttelijät selvisivät kunnialla läpi elokuvan. Molemmista löytyi sopiva tasapaino huumorin sekä draaman tulkitsemisen suhteen. Roolien fyysinen vaativuustaso oli korkea, jonka he myös selättivät vaivattoman oloisesti. Han Solon ja Wookien mukaan tulo yhdisti Star Warsin nuoremman sukupolven vanhaan ja legitimoi heidän mukana olemisensa. Force awekenissa sai aidosti nauraa sekä pidättää kyyneliä. Valon puoli oli siis roolitukseltaan erinomaisen kunnossa. Hauskimmat hetket toi Chewbacca, Han Solo, C-3PO, Finn ja uusi BB-8 droidikin. R2D2 oli Lukesta erkaantumisen johdosta surusta lamaantunut eikä tehnyt elokuvassa mitään. 

Valomiekassa ei kuulu olla sivuhörpäkkeitä!
Pimeän puoli jäi puolestaan mietityttämään. En pitänyt cgi-tekniikalla toteutetusta "ylimmästä pahasta", Snokesta. Cgi-tekniikan luottonäyttelijä Andy Serkis teki varmasti hyvää työtä, mutta hahmo näytti liikaa kuuluvan johonkin Taru Sormusten herrasta- tai Harry Potter -maailmaan. Kylo Renin kohdalla olen kahden vaiheilla. Pidin hänestä ainakin naamari päässä. Mielestäni hänestä oltiin saatu taidokkaasti erilainen pahis kuin esim. Darth Vader tai Darth Maul oli. Mieleen tuli ennemminkin hemmoiteltu poika, joka turhautuu nopeasti kun ei saa tahtoaan läpi. Ei niin pidättäytyvä kuin edellä mainitut. Itse naamarikin oli tehty sopivan rujoksi. Ei naamarin pois ottaminenkaan häntä huonoksi hahmoksi tehnyt, mutta silti jotain jäi kaivelemaan. Hänen kohtaaminen isänsä kanssa ja hänen murhaamisensa olisi pitänyt olla jotenkin eeppisempi. Kyloa näytellyt Adam Driver ei saanut käytettyä hyväksi koko tunneskaalaansa tilanteen täydelliseen suorittamiseen. Kemia Harrisonin kanssa ei toiminut. En tuntenut, että nyt poika murhaa isänsä vaan lähinnä, että joku tyyppi tappaa jonkun toisen tyypin. Naispuolisella Ritarikunnan joukkojen komentajalla, Captain Phasmalla (Gwendoline Christie), ei myöskään ollut juuri mitään osaa vaikka hänet esiteltiin niin kuin hänellä olisi jokin merkittävä rooli elokuvan juonen kannalta. 

Mark Hamillin esiintymistä elokuvassa saa odottaa aivan sen loppuun asti, mutta se on sen arvoista.

Sehän toimi.

****

Ohjaaja:J.J. Abrams (Star Trek, Super 8)
Pääosissa:Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher 
Kesto:2h15min
Valmistusmaa:USA

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, hyvä arvostelu! Rupesi jo tekstin välityksellä käymään R2D2:ta sääliksi... =)

    Onko muuten tahallinen virhe juoniselosteessa kutsua Leiaa Carrieksi? (just checking)

    En tiedä tulenko itse tätä ihan heti kohta katsomaan, mutta mielenkiinnosta kysyisin mielipidettäsi Lupita Nyong'osta tässä elokuvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai joo! :D Kiitos korjauksesta. Ei tahallinen. Carriehän ON niin Leia, että menee sekaisin. Seli, seli..:D

      No, Lupita oli myöskin tällainen cgi-hahmo, josta en niin kovasti välittänyt. Vähän liian holhoava jotenkin. Mutta hyvä pointti, unohtui hänen roolistaan edes nimeltä mainita.

      Ja kiitos kehuista! :)

      Poista
  2. (Spoilataan nyt täältäkin:) Luulen, että Kylo oli meinattukin (ääntä madaltavaa kypärää myöten) isoisänsä varjossa ja tästä ammentavaksi, epävarmaksi märkäkorvaksi. Valintojahan tämä tekee enemmän vaarivainaansa jälkimaineen kuin katsojien vanhoissa pätkissä näkemän Vaderin pohjalta.

    Hyviä pyhiä, muuten!

    VastaaPoista
  3. Hyvä pointti! Tuo vaarin maineen varjossa eläminen tosiaankin on uskottava syy pojan epävarmuuksille ja hosuvalle käytökselle.

    Hyvää joulua myös sinulle! :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.