sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 18. joulukuuta 2015

858/1001 Groundhog Day (1993)

Päiväni murmelina (Groundhog Day) on klassikon asemaan noussut talvielokuva.

Phil (Bill Murray) on säätiedottaja, joka menee pikkukylään tekemään juttua Murmelipäivästä. Hänen murmelikaimansa kertoo tuleeko pitkä talvi reaktiollaan omaan varjoonsa. Juttua on myös tekemässä tuottaja Rita (Andie MacDowell) sekä kuvaaja Larry (Chris Elliott). 

Phil on vastahakoinen raportoimaan tapahtumaa ja pitää suurkaupunkilaisena kaikkia paikallisia juntteina. Kaiken kukkuraksi mies huomaa heräävänsä uudelleen ja uudelleen samaan päivään. Phil yrittää päiviensä aikana saada Ritan rakastumaan itseensä. Siinä sivussa mies opettelee muun muassa soittamaan pianoa ja jääveistosten tekoa. Itsemurhan tekotavat tulevat hänelle myös hyvin tutuksi.

Ohjaaja Harold Ramisin voi nähdä pienessä roolissa neurologina.


Kun sama päivä toistuu, myös kalorit katoaa ja voi syödä mitä vaan
Päiväni murmelina on yksi niistä harvoista elokuvista joka vuokrattiin meille videovuokraamosta koko perheen katsottavaksi kun olin nuori. Elokuvasta onkin jäänyt tämän takia erityisen lempeä muistijälki aivokuoreeni. Olen nähnyt pätkän tämän jälkeen muutaman kerran, mutta se jaksoi yhä naurattaa. Bill Murray sopii osaan täydellisesti. Hänen kemiansa Andien kanssa on käsinkosketeltava. Parasta on myös, että protagonistit ovat niin erilaiset, kuten ohjaaja asian muotoili: beauty and the beast

Mukana myös hauska Stephen Tobolowsky ärsyttävänä vakuutusmyyjänä
Mielestäni elokuva oltiin mukavasti saatu pysymään tuoreen tuntuisena kun haasteena on kuitenkin saman päivän toisto. Itseäni rupesi kyllä vähän ahdistamaan kun mietin, että Phil teki monta päivää tismalleen samat asiat, jotta pääsisi samaan tilanteeseen Ritan kanssa jossa viimeksi mokasi korjaten "edellisenä päivänä" tekemänsä virheet. 

Käsikirjottaja oli alun perin tarkoittanut tarinan alkavan keskeltä, jossa Phil luettelee tulevia tapahtumia eikä katsojille kerrota, että kuinka se on mahdollista. Mielestäni oli kuitenkin kivempi niin että tarinaa alustettiin ja että katsoja tietää yhtä paljon (tai vähän) kuin Philkin. Vaikka onkin kaupallisempi ratkaisu. 

Murrayta parhaimmillaan. Hänen reagoimistaan asioihin on huvittava katsoa kuinka hän saa tilanteeseen komediaa sanomatta juuri mitään.

****

Ohjaaja:Harold Ramis (Caddyshack, Analyze This)
Pääosissa:Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott
Kesto:1h41min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Haa. Nyt saatiin arvostelu tästä!
    Bill Murray on hemmetin seksikäs - huomattavasti enemmän ainakin kuin Andie MacDowell - okei onhan hän kaunis, mutta hän omaa vedessä lilluneen pakastehernepussin näyttelijänlahjat

    VastaaPoista
  2. :D JOo, Murrayssa on kieltämättä karismaa, joka huokuu hänen ulkoisesta ruumistaan läpi tehden hänestä viehättävämmän kuin pelkän kuolevan ruumiinsa perusteella voisi arvioida.

    Andie on tosiaan vähän yhden sävelen nainen vaikka onkin symppis rakkauden kohdetta näytellessään.

    VastaaPoista