sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 8. joulukuuta 2015

Miracle on the 34th Street (1994)

Joulu Manhattanilla (Miracle on the 34th street) on uusintaversio 40-luvun samannimisestä klassikko-elokuvasta.

Dorey (Elizabeth Perkins) on vastuussa suuren tavaratalon markkinoinnista ja yksi sen vetonauloista on joulukauden aloittava joulupukki. Normaalisti käytetty juoppo-pukki saa kuitenkin väistyä kun Dorey iskee silmänsä aidon oloiseen Kris Kringleen (Richard Attenborough), jolla homma tuntuu sujuvan luontevasti. 

Dorey on kertonut nuorelle tyttärelleen Susanille (Mara Wilson) ettei joulupukkia ole olemassa. Pikkuvanha Susan onkin kahden vaiheilla uskoako, kun hän tapaa maagisen oloisen Krisin. Yksinhuoltaja Dorey tapailee vähemmän kyynistä Dylan McDermottin näyttelemää menestynyttä lakimies-Bryania. 

Itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Dorey pyytää kuitenkin Bryanin apua kun Kris Kringle joutuu mielisairaalaan väitettyään pahoinpitely syytös -tutkimuksissa olevansa joulupukki. Elokuvan luonne vaihtuukin nopealla käänteellä oikeusdraamaksi kun vaakalaudalla on ihmisten oikeus uskoa mr. Santa Clausiin. 

Joulupukki ja nuori Susan
Joulu Manhattanilla tarjosi kaiken sen mitä toivon kunnon jouluelokuvalta; huumoria sekä sentimentaalisia hetkiä. Elokuva oli hyvin kirjoitettu eikä se tuntunut ennalta-arvattavalta. Elizabeth Perkins oli vangitseva surumielisenä ja menneisyyden kokemusten pohjalta elämäänsä pettyneenä uranaisena. Dylan puolestaan toi pyyttettömällä olemuksellaan herkkyyttä ja antoi elokuvalle unenomaisen tunteen. 

Attenboroughin esittämä joulupukki toi pariskunnan melankolialle kaivattua vastapainoa hassuttelullaan. Mielestäni oli myös hyvä ratkaisu ettei elokuvassa paljastettu kuin vasta ihan lopussa totuus Krisin yliluonnollisuudesta; onko hän aito joulupukki vai pelkästään joulun symbolina toimiva tavallinen mies. Mara Wilson on mielestäni hyvä lapsinäyttelijä eikä liian imelä tyyliin Dakota Fanning. Wilson ei ole juurikaan muutaman lapsiroolinsa jälkeen elokuvissa esiintynyt. Luin aikoinaan hänen humoristisella otteella kirjoittamansa artikkelin "7 Reasons child stars go crazy" siitä, että miksi lapsitähdet sekoavat. Törmäsin artikkeliin kun mietin, että miksiköhän ne tosiaan sekoaa niin usein.

Lumoavaa joulun taikaa!

****

Ohjaaja:Les Mayfield
Pääosissa:Richard Attenborough, Elizabeth Perkins, Dylan McDermott
Kesto:114min
Valmistusmaa:USA

4 kommenttia:

  1. Hyvä arvostelu. Oletko nähnyt alkuperäisen elokuvan kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa muuten mielenkiintoinen toi artikkeli, minkä linkkasit! Luin koko jutun ja siinä on sulateltavaa...

      Poista
    2. Joo, mustakin tosi kiinnostava ja parasta kun lapsitähti itse valoittaa aikuisena asiaa.

      Poista
  2. Kiitos! :) En ole nähnyt! Olisi kyllä kiva katsoa kun on kuitenkin ylistetty joulu-klassikko, että kalpeneeko tämä sen rinnalla.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.