sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 22. joulukuuta 2015

211/1001 The Red Shoes (1948)

Punaiset kengät (The Red shoes) on Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin ohjaama kuuluisaksi noussut baletti-elokuva. 

Boris Lermontov (Anton Walbrook) on arvostettu balettituottaja, joka löytää potentiaalisen balleriinan Victoria Pagen (Moira Shearer) esityksiinsä. Samaan aikaan hän palkkaa riveihinsä keltanokkaisen säveltäjän Julius Crasterin (Marius Goring). Boris päättää laittaa Pagen pääosaan H.C Andersonin satuun perustuvaan balettiin: Punaiset kengät. Sadun idea on väsymättömissä punaisissa kengissä, joka saa tanssijansa kuoleman uuvuksiin mutta kengät itse ei lopeta tanssia. Musiikin säveltää Craster. 

Baletin esittämisen aikana Craster ja Page rakastuu toisiinsa ja Boris huomaa molempien kykyjen heikkenevän heidän suhteensa aikana. Boris pistääkin Pagen valitsemaan rakastamiensa baletin sekä Crasterin väliltä.


Mainio kengäntekijä sekä Victoria Page
Punaiset kengät tarjoilevat useita intohimoisia roolisuorituksia joista välittyy rakkaus taiteen lajiin. Varsinkin Crasterin ja Borisin näyttelijät tulkitsevat hyvin hahmojensa temperamenttista luonnetta. Moiran tanssia Pagena taas jää hypnoottisena katsomaan, sen verran vaivattoman oloisasti hänen jalkansa nousevat. En ole mikään balettiekspertti, mutta minuun tanssiesitykset upposivat täysin. 

H.C Andersonin satu on myös mielenkiintoinen sinällään ja baletti sopiikin hyvin kyseisen sadun kuvaukseen. Punaisissa kengissä oli myös valmistusvuotta ajatellen hienot erikoistehosteet, jotka tukivat satua kenkien maagisesta luonteesta. Elokuvan traaginen loppu tuli minulle yllätyksenä. Tavallaan satu ja tosi sekoittuvat kun meille yleisönä annettiin hieman sellainen käsitys kuin Pagen jalassa olleet punaiset kengät olisivat tehneet hänen viimeisen päätöksen hypätä junan alle. 

Kiehtova teos.

****

Ohjaajat: Michael Powellin ja Emeric Pressburger
Pääosissa: Anton Walbrook, Marius Goring, Moira Shearer
Kesto:2h9min
Valmistusmaa:UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti