sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 27. joulukuuta 2015

32/1001 The General (1926)

Kenraali (The General) on ehkäpä Buster Keatonin tunnetuin ja arvostetuin elokuva. Se on ollut esikuvana lukuisille toimintapätkille, joissa on hyödynnetty liikkuvassa junassa taistelemista sekä taiteilemista. 

Eletään Yhdysvaltojen sisällissodan aikaa. Etelävaltioiden riveihin riiamaansa naista (Marion Mack) miellyttääkseen pyrkii värväytymaan veturinkuljettaja Johnnie Gray (Buster Keaton). Valitettavasti hän ei kuitenkaan pääse taisteluun mukaan, koska värvääjä katsoo, että hänestä on omassa ammatissaan enemmän hyötyä kuin sotilaana. Grayn ihastus saa tietää huhupuheita pitkin hieman virheellisesti, että Gray ei olisi edes yrittänyt listautua. 

Liittoutuneet varastavat Grayn operoiman "General"-nimisen veturin, joka ei miehelle sovi vaan lähtee juoksujalkaa varkaiden perään. Viholliset ovat napanneet Garyn ihastuksenkin mukaansa jonka hän myös pyrkii samalla pelastamaan vihollislinjojen takaa. 

Nimikkojuna

Kenraali onnistunut tuotos kaikilla tasoilla. Tarina on mukaansa tempaava alusta asti ja sen päähenkilö mielenkiintoinen jatkuvissa koomisissa tilanteissa. Huvittavaa on jo asetelma missä Grayn hahmo päätyy lopulta yksin taistelemaan koko liittoutuneiden armeijaa vastaa. 

Junan etuosassa
Elokuvan tapahtumat sijoittuvat pitkälti junaan ja tämä voisikin olla muuten kyllästyttävää, jos Busterin hahmo ei olisi sellainen ikiliikkuja joka veivaa pitkin junaa kuin paraskin sirkustaitelija. Grayn puolesta saa jatkuvasti olla huolissaan kun hän ei kaikkia vaaratilanteita edes itse huomaa.

Hauska.

*****

Ohjaajat: Clyde Bruckman, Buster Keaton
Pääosissa: Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender
Kesto:h7min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti