sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 27. joulukuuta 2015

42/1001 Steamboat Bill, Jr. (1928)

Laiva-Kalle Nuorempi (Steamboat Bill Jr.) on elokuva absurdilla myrskykohtauksella.

William Canfield Jr. (Buster Keaton) ei ole nähnyt isäänsä sitten lapsuuden jälkeen ja lupauksestaan äidille etsii tämän käsiinsä liittyäkseen hänen jokilaivamiehistöönsä. Kevytrakenteinen poika ei ole sitä mitä isä odotti, mutta pääsee William isänsä suosioon pelastamalla tämän putkasta. 

Isää varjostaa jokilaivabisneksessä myös uusi kilpailija J.J King (Tom McGuire), jolla on uudempi ja hienompi laiva. William ihastuu isänsä vihollisen tyttäreen (Marion Byron). Luonto puuttuu peliin ja suuri myrky iskeytyy jokialueelle. Tuuli kaataa talon poikineen ja päätyy William pelastamaan oman isänsä ja ihastuksensa lisäksi vielä J.J Kinginkin. Ja tietysti papin hoitamaan vihkiseremonian. 

William pelastaa isänsä samalla kun vartija toimii tuolina
Laiva-Kalle tarjoilee paljon hauskoja kohtauksia. Isänsä vankilasta pakoon avustaminen on yksi näistä. Täynnä työkaluja olevan leivän peitteleminen vartijalta on puhdasta komediakultaa. Lopussa oleva myrsky laajeni eeppisiin mittasuhteisiin kun lavasteet toisensa jälkeen puhkuttiin alas. Hauskoja myrskyn tuomia kohtauksia oli muun muassa puulla lentely tai sairaalasängyn kanssa kulkeminen kun William ei edes aluksi tajunnut liikkuneensa. Buster pisti itsensä myös aikamoiseen vaaraan kun usean tonnin painoinen lavasteseinä kaadettiin hänen päälleensä, jonka ikkuna-aukko säilytti miehen hengen. Buster kertoi jälkeenpäin, että ikkunan reuna meni vain muutaman tuuman päästä hänen hartijoistaan. Tuonkin kohtauksen luulin tapahtuneen peruutusotoksella, että seinä olisi ollut jo aluksi maassa ja siitä sitten nostettu. Täytyy nostaa hattua miehen uhrauksille komediansa autetenttisuuden puolesta.  

Tämän talon seinä kaatuu sen ulkopuolella seisovan Busterin päälle.
Sama kaava, kuin muun muassa Our hospitality -elokuvassa oli, vihollisen leirissä olevaan tyttöön ihastuminen toistui tässä. 

****

Ohjaajat:Charles Reisner (as Chas. F. Reisner), Buster Keaton

Pääosissa: Buster Keaton, Tom McGuire, Ernest Torrence
Kesto:1h10min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Ei tainnut olla tässä, mutta Buster Keaton teki yhden stuntin jossa törmäili vesisäiliön kanssa ja mursi niskansa, mutta kuvasi vielä kohtauksen uudestaan jotta sai sen valmiiksi ja meni vasta sitten sairaalaan. Jackie Chan on varmastikin fani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika mies kyllä! Tästäkin elokuvasta oli sanonut jälkeenpäin, että olin tyyliin hullu kun tein tuonkin stuntin. Joku muukin mainitsi Jackie Chanin Busterin yhteydessä. Samantyylinen meininki kyllä molemmilla.

      Poista