sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 15. joulukuuta 2015

Matilda (1997)

Matilda ja lasten kapina (Matilda) kertoo kaltoin kohdellusta pikkutytyöstä, joka omaa taikavoimia.

Matilda (Mara Wilson) syntyy perheeseen, joka ei paljon ajattelemisesta välitä. Matilda sen sijaan janoaa tietoa ja oppiikiin jo hyvin pienestä pitäen lukemaa.

Matildan isä (Danny DeVito), äiti (Rhea Perlman) ja koulun rehtori (Pam Ferris) vihaavat kaikki lapsia. Varsinkin Matildaa. Tyttö saa kuitenkin lohtua opettajastaan, Miss Honeysta (Embeth Davidtz), joka huomaa hänen nerouden.

Matilda huomaa pystyvänsä liikuttamaan tavaroita ajatuksensa voimalla, jolloin hän päättää kääntää valtasuhteet päälaelleen.

Matildan isän hattu on liimautunut tämän päähän
Matilda oli elokuvana ihan särmällisen hauska. Varsinkin pahisvanhempina esiintyneet DeVito ja Perlman onnistuivat olemaan humoristisesti lastensa laiminlyöjiä.  En kuitenkaan ymmärtänyt miksi elokuvan ohjaajanakin toimineen DeViton piti olla myös kertojaääni. Oli jokseenkin ristiriitaista, että tytön puolella oleva kertojaääni kuului samalle henkilölle kuin häntä törkeästi kohtelevan isän. Myös koulun ylipahan reksin ruumillisti mainio Ferris. Hyviksien riveissä näytelleet Wilson sekä Davidtz jäivät pahiksille kakkoseksi vaikka Maran karisma toimi tässäkin pätkässä.

Matildan juoni oli hyvin yksioikoinen; tytön kosto ilkeille. Koston keinona oli Matildan yliluonnollinen kyky, joka johti erinäisiin liioiteltuihin kohtauksiin, jotka eivät jaksaneet pidemmän päälle huvittaa. Kohdeyleisöllensä, eli lapsille, tilanteet varmasti upposivat paremmin. Elokuvassa oli myös yksi erityisen kuvottava kohtaus kun kakkua varastelevan pullean pojan piti mättää nassuunsa jättikokoinen suklaakakku, jonka oli leiponut epähygieninen leipuri. 

Persoonilla varustettu lasten elokuva.

***

Ohjaaja:Danny DeVito (Ruusujen sota, Death to Smoochy)
Pääosissa: Danny DeVito, Rhea Perlman, Mara Wilson
Kesto:1h38min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. ai että, tää on minusta ihana leffa :')

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän, että vetoaa! :) Matilda on kieltämättä aika symppis.

      Poista