sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 21. joulukuuta 2015

Saving Mr. Banks (2013)

Saving Mr. Banks perustuu tositapahtumiin Mary Poppins -kirjan elokuvaoikeuksien saamisesta kirjailijalta P.L Travis.  

Walt Disney (Tom Hanks) on yrittänyt jo 20 vuotta saada P.L Travisilta (Emma Thompson) oikeudet Mary Poppins -kirjan elokuvaamiseen. P.L ei ole kuitenkaan lämmennyt ajatukselle. Taloudelliset vaikeudet ajavat P.L:n harkitsemaan tarjousta ja lentää hän Hollywoodiin keskustelemaan elokuvan teosta. 

Vastahakoinen P.L haluaa pitää ohjakset käsissään ettei hänelle rakkaita hahmoja raiskata täysin animaatioista tunnetun Disneyn käsissä. Ainoa jenkki josta hän päätyy edes vähän pitämään on kuskinsa Ralph (Paul Giamatti).

Vaikeuksien ja vääntämisen kautta, suomalaisittain Maija Poppanen, saadaan valkokankaalle musikaalin muotoon. 

"Nykytapahtumien" lomassa meille näytetään pätkiä P.L:n lapsuudesta Austraaliassa, jonka kautta hänen narttumainen luonteensa tulee katsojalle ymmärrettävämmäksi. Näissä fläsäreissä hänen isäänsä esittää Colin Farrell sekä Maija Poppasen esikuvaa tädin muodossa Rachel Griffiths.

Tom Hanks ja Emma Thompson Disneylandissa
 Mielestäni Disneyn Maija Poppanen on hyvä musikaali. En tiedä onko sen tekemisen taustat kuitenkaan niin kiinnostavat, että niistä olisi kokonainen elokuva tarvinnut tehdä. Minulle olisi riittänyt se nippelitieto, jonka olin jo jostain haalinut, että Maija Poppasen kuvaaminen oli kirjailijan takia kiven takana. Elokuva elokuvan tekemisestä päätettiin kuitenkin tehdä. 

Emma Thompsonin kirjailija-hahmosta oltin tehty liian karikatyyrimäinen kusipää, jota kaikki sitten silmät pyörien yritti sietää. Olen jokseenkin kyllästynyt sellaisiin tekohauskoihin kohtauksiin, joissa elokuvan "pahista" yritetään miellyttää ja sitten kun se ei onnistu niin huokaillaan selän takana, että onpa paha tapaus ja katsojan pitäisi tässä kohtaa yhtyä näihin selän takana huokailijoihin ja naureskella, että onpa tosiaan kakkamainen ihminen. Emma on hyvä näyttelijä, mutta jotenkin yksipuolinen kirjo tuntui tässä elokuvassa olevan. Tom Hankskin jäi aika kaukaiseksi Disneynä. Paul Giomatti toimi hyvin kuskina, mutta pitikö hänellä olla vammainen tytär? Jotenkin sen esiintuominen tuntui liian tarkoitukselliselta sympatia haulta. 

Paljon elokuvan ajasta vietetään menneisyyden maisemissa Australiassa, jossa hänen rankka lapsuus näytetään. Tämäkin tuntui kliseiseltä yritykseltä saada P.L tuntumaan inhimillisemmältä. Suoraan sanottuna kaikesta esitetyistä taustoista ja motiiveista huolimatta en pitänyt Emman esittämästä P.L:n hahmosta vaan pelkän etunimensä käytöstä jatkuvasti huomautteleva P.L vaikutti rasittavalta akalta. 

**1/2

Ohjaaja: John Lee Hancock
Pääosissa:Emma Thompson, Tom Hanks, Annie Rose Buckley
Kesto:2h5min
Valmistusmaa: UK, Australia, USA


2 kommenttia:

 1. Allekirjoitan jokaisen lauseen arvostelustasi! Liian karikatyyri - kyllä. Takaumat kliseisiä - kyllä. Giamatti hyvä, mutta liian alleviivattu - kyllä. Muka hauskaa - kyllä.

  Hah - ollaan me jostain samaa mieltäkin :D ...Varmaan useammasta kuin eri mieltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D joo, luin tuon sinun tekemän arvostelun elokuvasta ja tosiaan voin myös allekirjoittaa! Itsekin ihmettelin Netflixin suuria tähtimääriä. Ja minustakin se "Kerran vielä Harvey" oli hyvä elokuva. :)

   Poista