sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 3. joulukuuta 2015

Inside out (2015)

Pixar-animaatiostudion viimeisin elokuva Inside out - Mielen sopukoissa (Inside out) on saanut hyvin jyrkästi vastakohtaisia arvosteluita. Päällimmäisenä  hohtaa kuitenkin rakkaus, joka näkyy ainakin imdb:n top 250 -elokuvien listalla olemisessa. 

Riley (Kaitlyn Dias) on 11-vuotias tyttö, jonka päässä asuu viisi eri tunnetta; Ilo (Amy Poehler), Suru (Phyllis Smith), Pelko (Bill Hader), Viha (Lewis Black) ja Inho (Mindy Kaling). Riley rakastaa jääkiekkoa, jonka pelaaminen Minnesotassa onkin helppoa. Tyttö joutuu kuitenkin muuttamaan isän työn perässä San Fransiscoon. Uudet kuviot eivät tunnu mukavalta, mutta Riley yrittää pitää homman positiivisena kun Ilo on jatkuvasti hänen päässään ohjauspuikoissa.

Ilolla on kova työ pitää Suru pois kuvioista, joka tuntuu sorkkivan Ilon harmiksi Rileyn kuulamaisia muistoja. Ilo ja Suru joutuvat kuitenkin kahakoidessaan pois päämajasta ja yrittävätkin pidemmän aikaa elokuvassa päästä takaisin päämajaansa. Samaan aikaan tämä näkyy ulkomaailmalle Rileyn outona käyttäytymisenä kun muut tunteet yrittävät korvata Ilon.

Tunteet ohjaimissa
Kävin katsomassa elokuvan suomenkielisen 3D -version 8-vuotiaan kummityttöni kanssa. Minulla ei ole itselläni lapsia, joten osa elokuvasta meni hieman ohi kun vilkuilin ettei tyttö tukehdu juomaansa kokikseen. En siis osaa sanoa mitään elokuvan alkuperäisistä ääninäyttelijöistä, mutta ainakin suomenkielisen version ääninäyttelijät oli saatu hyvin toimimaan. Emo-kidin oloisen surun tulkitsi  hyvin Kari Ketonen.

Inside outia on kritisoitu siitä, ettei se ole kovinkaan hauska ja monet asiat menevät lapsilta yli hilseen. Mielestäni siinä oli kuitenkin hyviä oivalluksia eikä ainakaan seurassani ollut neitonen tylsistynyt elokuvaa katsoessaan. Nauroimme samoille asioille, mutta ehkä jotkin metatasot jäivät seuralaiseltani huomaamatta. Parasta elokuvassa onkin sen originelli idea näistä pään sisäisistä tunteista ja niiden inhimillistämisestä.

Totta on, ettei elokuva tuonut samankaltaista röhöttämistä kuin esimerkiksi Toy Story. Elokuva tarjosi kuitenkin mielenkiintoisen katsauksen ihmismieleen sekä toi pointtia siitä, että ei aina tarvitse olla iloinen.

Oma Pixar top 5 (tällä hetkellä):

1. Finding Nemo
2. Toy Story 1-3
3. Monsters inc
4. Rottatuille
5. Inside out

Tykkäsin.

****
Ohjaaja:Pete Docter, Ronnie Del Carmen
Pääosissa:Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black
Kesto:94min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.