sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

The Man who fell to earth (1976)

David Bowien ensimmäinen kokopitkä elokuva Mies toisesta maailmasta (The Man who fell to earth) ei noudata Hollywood-kaavaa. Elokuva perustuu Walter Tevisin saman nimiseen romaaniin.

Thomas "Tommy" Jerome Newton (David Bowie) lyöttäytyy Maassa hotellisiivoja Mary-Loun (Candy Clark) kanssa. Nainen rakastuu mieheen, mutta Tommylla on perhe omalla planeetallaan. Newtonin planeetta kärsii kuivuudesta ja kotiin menon sijaan hän imeytyy Maan houkutuksiin; televisio, seksi, raha ja alkoholi alkavat näytellä suurta osaa hänen elämässään. Juuri kun hän on irtautumassa maallisesta elämästään ja palaamassa kotia kohti siepataan hänet tutkimuksia varten. Hän menettää lopullisesti omat viattomat silmänsä kun ihmissilmän muotoiset kontaktilinssi palavat hänen omiin silmiinsä kiinni. Tämän jälkeen Newton ei palaa enää ennalleen vaan tyytyy nautintojen täyttämään elämäänsä Maassa. 

Tyylikäs muukalainen
Mies toisesta maailmasta oli mielenkiintoinen katsaus omaan kulttuuriimme "alienin" näkökulmasta. Kaikki reaktiot olivat liioiteltuja ja kohtaukset tyyliteltyjä. On hauska katsoa elokuvaa, josta ei tiedä mitä siinä seuraavaksi tapahtuu; ei ole ennalta-arvattavaa loppua tai juonenkäänteitä. Elokuva tuntuikin enemmän alitajunnan virralta, tunteiden visuaaliselta ulosannilta: kohtaukset olivat hyvin pätkittäisiä eikä ajallista lineaaria ollut aina helppo seurata. Tehokeinona käytettiin myös eri hahmojen pohdiskelevia monologeja. 

Ihmissilmät ovat hämäystä
David Bowie on itsessään taideteos. Hänen kermainen äänensä sekä Ziggy Stardustin loppuaikojen veistoksellisen hoikka olemus vangitsee katseen eikä hänen tarvitse edes tehdä mitään erikoista. Candy Clarkin Mary-Lou oli hyvä vastapaino vähäsanaiselle Bowien hahmolle. Hänen intohimoinen heittäytymisensä tuki Bowien esitystä. Kiehtova kohtaus oli jossa Newton laulaa kirkossa virttä - huonosti. David Bowie on kuitenkin niin tunnettu laulaja, että hänen odottaisi vetävän virren kuin vettä vaan, mutta laulaa samalla tavalla kuin rivikansalainen huonolla äänenkäytöllä. Elokuva olikin täynnä tällaisia mindfuckereita.

Erikoinen sci-fi-elokuva, joka vei toisiin sfääreihin.

****

#elokuvahaaste2016 (2. Elokuva joka perustuu kirjaan)

Ohjaaja:Nicolas Roeg (The Witches, Don't Look Now)
Pääosissa: David Bowie, Rip Torn, Candy Clark
Kesto:139min
Valmistusmaa:UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti