sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 8. tammikuuta 2015

X-men: Days of the future past (2014)

X-ryhmän nuoruudesta kertoneen X-men: First classin jälkeen ilmestyi tämä X-men: Days of the future past. Elokuva yhdistelee First classin nuoret hahmot varttuneisiin hahmoihin kolmesta ensimmäisestä x-menistä. Days of the future past on nimittäin aikamatkustuselokuva.

Eletään Ryhmä X -maailman tulevaisuudessa jossa ihmiset ovat kehittäneet mutantteja jahtaavia "vartijoita", jotka pystyvät suojautumaan kaikelta mutanttien tuomalta vastustukselta. Tapahtumien kulminaatiopisteeksi tohtori Xavier (Patrick Stewart) on päätellyt vuoden 1973 jolloin Mystique (Jennifer Lawrence) sai tietää, että Dr. Bolivar Trask (Peter Dinklage) kehittelee muntanttien  vastaisia robotteja ja tappaa tämän. Tapahtumat lietsoivat mutanttivihaa ja muodonmuutoksiin kykenevän Mystiquen oma veri toi tarvittavan lisämausteen robojen ehostukseen.

Tulevaisuudessa Magneto (Ian McKellen) ja Xavier ovat jo yhdistäneet voimansa ystävyksinä ja puolustavat pientä tukiasemaa jäljelle jääneiden mutanttien kanssa. Kitty Pryde (Ellen Page) pystyy lähettämään ihmisen mielen tämän menneisyyden ruumiiseen ja Xavier on valmis valistamaan nuorta itseään muuttaakseen tulevaisuuden, mutta hänen aivonsa ei kestäisi matkaa. Niinpä matkaan lähtee Wolverine (Hugh Jackman), koska hänellä on kyky parantua. 

Wolverine palaa 70-luvulle ja tapaa hyvin erilaisen Xavierin (James McAvoy), joka on First Class -elokuvan taphtumien myötä saanut luodin selkärankaansa ja halvaantunut vyötäröstä alaspäin. Itsesäälissä vellova Xavier ottaa tiedemies Beastin (Nicholas Hoult) kehittelemää eliksiiriä, joka mahdollistaa tämän kävelyn, mutta poistaa samalla telepatiakyvyt. Wolverine vakuuttaa Xavierin että tulee tulevaisuudesta ja että heidän tulee etsiä Magneto (Michael Fassbender) auttamaan Mystiquen estämisessä.

Wolverinella oli 70-luvun alussa vielä luiset kynnet
Täytyy sanoa, että olin hyvin hämmentynyt kun elokuva alkoi rumien tietokonemiesten, "vartijoiden", hyökkäyksellä mutanttien kimppuun. Asetelma tuntui typerältä ja oudolta. Varsinkin kun Xavier oli jo kuollut X-men kolmosessa. Nyt hän liiteli lentävässä pyörätuolissaan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Hämmentävää. Kun Wolverine lähetettiin menneisyyteen alkoi elokuva saada kiinnostavuutta eikä seuraavia tapahtumia miltei malttanut odottakaan. Rappiolla oleva nuori James McAvoyn mainio Xavier oli loistava ja hänen reissuaan Magneton luota Mystiquen estämiseksi oli mielenkiintoista katsoa.  Pidän myös kovin Peter Dinklagesta ja hänen karismallaan lähti paljon irti pienestä sivuosasta (no pun intended). Myös anarkistinen ja äärimmäisen nopean Quicksilverin näyttelijä Evan Peters oli sympaattinen. 

Elokuvan juoni oli mukavan yksinkertainen - estää Mystique ja muuttaa tulevaisuuden kulku. Kerrankin oltiin jätetty turha rönsyily pois ja keskitytty kunnolla perustarinaan vrt. First Class. Elokuvamusiikki oli myös kuuntelemisen arvoinen ja loi tunnelmaa.

Kun elokuvan älyttömät puitteet hyväksyy, niin on se oikein nautittava ja hauska.

****

Ohjaaja:Bryan Singer (X-men, X2, Mallioppilas, Epäillyt)
Pääosissa:Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman
Kesto:131min
Valmistusmaa:USA, UK

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, vaan eipäs se Xavier kuollutkaan X-Men kolmosessa. Lopputekstien jälkeinen kohtaus paljastaapi sen... :D

      https://www.youtube.com/watch?v=LnVoTt35Uw0

      Poista
  2. :D Voi kökkö...tota en kyllä oo ikinä huomannut. Mitenköhän se on saanut ittensä takas kokoon!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.