sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 13. tammikuuta 2015

Iron Man (2008)

Iron Man -elokuva perustuu Marvelin sarjakuvahahmoon ja myös tämä elokuva on tuotettu Marvelin omassa tuotantoyhtiössä. Elokuva saikin paljon vapauksia käsikirjoituksen sekä roolituksen suhteen kun kyseessä oli nimenomaan Marvelin oma yhtiö. 

Tony Stark (Robert Downey Jr.) on naisiin menevä miljonääri, joka on perinyt rahat aseteollisuudessa menestyneen isänsä yrityksen. Vaikkakin Tony on myös itse älykäs insinööri, niin ei hänen ole tarvinnut käyttää teknisiä taitojaan henkensä ylläpitimiksi. Julkista profiilia ja käytännön toimenpiteet on hoitanut hänen isänsä korvikkeeksi tullut yhtiökumppani Obadiah Stane (Jeff Bridges). Kun Tony kaapataan lähi-idän terroristien toimesta, jotka haluavat hänen kehittelevän verstaassaan ohjuksen toisen vangin Yinsenin (Shaun Toub) avustuksella, joutuu Tony taas tositoimiin. Tony ei kuitenkaan suunnittele ohjusta vaan pakovälineeksi tarkoitetun robottipuvun. 

Kotiin palattuaan ei Tony halua olla enää missään tekemisissä aseteollisuuden kanssa vaan haluaa pikemminkin omistaa elämänsä pahan vastustamiselle. Tonysta tulee -  Iron Man.

Tony ensimmäisessä Iron man -asussa. Yinsen ruuvaa.
Mukana elokuvassa myös Tonyn avustajana Gwyneth Paltrow Pepper Pottsina sekä Terrence Howard Tonyn kaverina Rhodeyna. 

Iron man oli parempi kuin muistinkaan. Omalla lempisupersankarillani Batmanilla on paljon yhteistä Iron manin kanssa. Kummatkaan eivät ole saaneet ylimaallisia supervoimia vaan ovat tavallisia ihmisiä, jotka ovat ryhtyneet sotimaan pahaa vastaan. Batmanilla on toki työkaluvyönsä ja Iron Manilla hieman kehittyneemmät vermeet. Molemmat ovat myös perineet rahaa ja viettävät playboy-elämää. Iron man ei kuitenkaan ole hahmona niin synkkä kuin Batman vaan pikemminkin kevytmielinen hedonisti. Tämän takia Iron man on mukavan erilainen Batmanista ja monesta muustakin supersankarista. 

Robert toimi hyvin Iron manina ja hänen oma villi taustansa yksityiselämässä tuki roolihahmoa. Varsinkin Iron Man -puvun prototyypit sekä sovitukset olivat hauskaa katsottavaa ja toi tiettyä uskottavuutta hahmoon. Harvoin kaikki onnistuu täydellisesti ensimmäisellä kerralla. Jeff Bridges oli myös osuva valinta kaksinaamaiseksi "kaveriksi". Pienessä sivuosassa ollut Yinsenin näyttelijä oli kiinnostava ja häntä olisi voinut katsoa pidempääkin.

Robert ja Jeff kantoivat hyvin elokuvaa.

***1/2

Ohjaaja:Jon Favreau (Elf, Zathura, Iron man 2)
Pääosissa:Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Terrence Howard
Kesto:126min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.