sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 31. heinäkuuta 2012

Primer (2004)

Lainasin kirjastosta kaverini kehoituksesta elokuvan Primer. En tiennyt elokuvasta ennakkoon mitään ja ajattelin sitä jonkinlaiseksi hirviö-elokuvaksi. En olisi voinut olla enemmän väärässä.


Elokuvan ensimmäiset parikymmentä minuuttia meni siihen, että yritin ymmärtää mistä elokuvassa puhutaan ja mitä siinä oikeastaan tapahtuu. Kaksi insinööriä (Shane Carruth, David Sullivan) rakentavat päätyönsä ohessa kotioloissa jonkinlaista laitetta teknistä jargonia säästelemättä. Jossain vaiheessa aloin ymmärtämään, että nyt on kyseessä jonkinlaisen aikakoneen rakentaminen. Herrat siis keksivät laitteen jolla saavat monistettua itsensä niin, että heille jää aikaa katsoa mihin kannattaa pörssimarkkinoilla sijoittaa. Näin he saisivat paljon rahaa. Aikavarkaus ei kuitenkaan suju ilman lunnaita. “Ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin” Lars von Trierin sanoja käyttäen.

Tykkään näin tyylilajillisesti dokumentinkaltaisista mokumenteistä ja nämä jätkät olivat uskottavia innokkaina insinööreinä, jotka ovat jonkin suuren oivalluksen lähteillä. Vaikka suuri osa elokuvasta menikin jonkinlaisessa ymmärtämättömyyden ja miltei ymmärtämisen sumussa, niin ei voi muuta kuin pitää käsikirjoittaja-ohjaaja-tuottaja-pääosanesittäjä Shane Carruthia jonkinlaisena nerona. Kyse ei ole edes siitä, että hänen on pakko olla nero koska hän käytti teknistä termistöä jota en ymmärtänyt vaan koko "konseptin" keksimisestä. Miten elokuvasta saa noin mielenkiintoisen vaikka ei siitä puoliakaan ymmärrä? (Tai en minä ainakaan). Vaatii toisen katselukerran.

Ei todellakaan mikään aivot narikkaan elokuva vaan aivot kaakkoon elokuva. Tällaisiakin tarvitaan.

***1/2

Ohjaaja: Shane Carruth (Esikoisohjaus)
Pääosissa: Shane Carruth, David Sullivan ja Casey Gooden
Kesto: 77min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.