sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 31. heinäkuuta 2012

Iceman (1984)

Jos olisi keino jäädyttää sairaita kunnes parannuskeino keksitään, niin kestäisikö maapallo sen. Tulisiko elämän pitkittäminen vain rikkaiden etuoikeudeksi?

Katsoin mtv3:lta äsken tulleen 80-luvun elokuvan Jäätynyt mies (Iceman). Elokuvassa tiedeseurue löytää arktisissa kaivauksissaan Pohjois-Amerikasta jäätyneen miehen noin 40 000 vuoden takaa. Jäämies kiidätetään jäälohkareen sisällä tukikohtaa tutkimuksiin. Jäämiehen sulaessa huomaa lääketieteellinen ryhmä, että miehellä on vielä kaikki solut vahingoittumattomina ja aivotoimintaakin löytyy. Kaikkien hämmästykseksi jäämies herää henkiin. Lääketieteellistä häärintää tarkkailee innostunut antropologi Shephard (Timothy Hutton), joka ei hyväksy miehen pitämistä pelkkänä lääketieteellisenä koekanina vaan haluaa tarkkailla tätä karhujen tutkimiseen suunnistellussa valvotussa luonnon kaltaisessa ympäristössä. Shephard saakin kokeiluilleen luvan ja vaiheittainen tutustuminen  neanderilaiseen Charlieen (John Lone) alkaa.


Elokuva herätti ihan mielenkiintoisia ajatuksia mitä vastaavassa tilanteessa oikeasti tehtäisiin. Asuttaisimmeko esihistoriallisen miehen johonkin luonnonpuistoon asumaan? Toisaalta olisi aika julmaa laittaa hänet sinne ainoaksi ihmiseksi. Ihmiset kun ovat laumaeläimiä ja vastakkaisen sukupuolen läsnäolo ja lisääntyminen olisivat varmaan aika inhimillisiä asioita tarjota. Mieleeni juolahtikin, että tulisikohan televisioon jonkinlainen reality-show kuten "Neanderilaiselle morsian". Monet naiset kun ovat kyllästyneet tällaiseen materialistiseen kaupunkielämään, niin kilpailuun osallistujia varmasti löytyisi.

Näyttelytyöstä täytyy sanoa, että kiinalainen John Lone oli kyllä niin uskottava neanderilaisena kuin vain voin kuvitella, esimerkiksi hänen liikkumisensa ja kehollinen ulkomuotonsa. Hutton oli puolestaan hyvä intohimoisena antropologina, joka näki ihmisen tieteen ohi. Myös kommunikointi Charlien kanssa oli ainakin jossain määrin mielenkiintoista katsottavaa ja koskettavaakin. En kuitenkaan kyyneliin asti liikuttunut.

Elokuva oli myös paikoin koominen, kuten se että nenderilaisen nimi oli Charlie. Ei jotenkaan kuulosta kovinkaan uskottavalta esihistorialliselta nimeltä. Tai mistäs minä tiedän. Tietystikään elokuva ei ollut mikään tieteellisesti tarkka dokumentti, mutta jotenkin häiritsi myös se, että Shephard tiedusteli erästä Charlien käyttämää sanaa arktisen alueen inuiittikansalta ja he osasivatkin auttaa sanan käännössä, niin miksi Shepard ei käyttänyt näitä inuiitteja enemmänkin hyödykseen ymmärtääkseen Charlieta paremmin?

Osittain mielenkiintoinen katsaus universaaliin ihmiseen.

***

Ohjaaja: Fred Schepisi
Pääosissa: Timothy Hutton, Lindsay Crouse, John Lone ja Danny Glover
Kesto:100min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.