sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Merry Christmas Mr. Lawrence (1983)

Merry Christamas Mr. Lawrence sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen japanilaiseen sotaleiriin. Leiriä johtaa kunniallinen kapteeni Yonoi (Ryûichi Sakamoto), joka pitää suhteellisen hyvää huolta sotavangeistaan. Yksi näistä vangeista on brittiläinen John Lawrence (Tom Conti), joka on ollut japanilaisten seurassa jo niin pitkään, että osaa heidän kieltään ja tietää näiden tapoja. Jonkinlaisen ystävyyssuhteen hän on kehittänyt japanilaiseen kersantti Haraan (Takeshi Kitano), joka ei juurikaan englantia puhu. Kun Lawrencen tuttu majuri Jack Celliers (David Bowie) tuodaan leirille, niin rikkoutuu sen harmonia Celliersin toimintojen takia. 

Hara ja Lawrence
Merry Christmas Mr. Lawrence ei ole erityisen tapahtumarikas elokuva seuratessa vankileirin elämää. Mielenkiinto lepääkin sen kiinnostavissa henkilöhahmossa, tunnelmassa sekä kulttuurierojen kuvauksessa. David Bowie hoitaa kunnialla roolinsa hulluuden rajoilla olevana Jackina, jota piinaa menneisyys, jossa hän laiminlöi laulutaitoista veljeään. Hauskaa onkin, että elokuvassa Bowie esittää laulutaidotonta. Yonoi ei kunnioita vankejaan, koska hänen mielestään heidän olisi pitänyt kunniansa nimissä suorittaa harakiri, joka on osa japanilaista samuraikulttuuria. 

Iholla
Elokuvassa on mielenkiintoinen tunnelma, jonka saa aikaan muun muassa sen maaginen musiikki. Japanilaisessa elokuvassa tunnelma onkin usein tärkeämpi kuin juoni. Japanilaista tragediaa kutsutaa nimellä higeki, mikä tarkoittaa ”surullista näytelmää”. King Learin kaltaista tragediaa ei Japanissa yleensä tehdä. Yksi syy monista tähän on se, että yksilö ja hänen ongelmansa on jatkuvasti uhrattu yhteisön hyvinvoinnille. Kaikissa japanilaisissa genreissä poikkeavaa länsimaalaisista elokuvista on se, että elokuvan perimmäinen oletus ei perustu filosofiseen hyvään ja pahaan vaan sosiaaliseen hyvään ja pahaan.
 
 
Kaikki japanilaiset aikakausi tarinat jakavat suuren osan samoja piirteitä, yksi näistä on kunnioitus giri-ninjo konfliktia kohtaan, mikä tarkoittaa taistelua velvollisuuden ja tunteiden välillä. Joskus velvollisuus tarkoittaa jonkun pahan asian tekemistä ja joskus taas hyvän. Kapteeni Yonoi tuntui olevan tällaisen ristiriidan edessä yrittäessään pitää kuria vankileirillä, mutta toisaalta taas tunsi tiettyä toveruutta Lawrencea ja kenties jotain syvempääkin Celliersiä kohtaan. En ole vieläkään varma, että kun David Bowien Celliers-hahmo suuteli Yonoita molemmille poskille estääkseen brittivankien kapteeni Hicksleyn teloituksen, niin oliko suudelmat vain paha loukkaus Yoinoille vai oliko teko sen takia niin paha, että miehen suudelmia Yoinoi janosikin. Tällä on kuitenkin aika kauniit kasvojen piirteet, josta tulee mieleen ohjaaja Nagisa Ôshiman toinen elokuva Tabu, jossa käsitellään aihetta kauniin miehen kohtalosta joutua muiden miesten seksuaalisen ihailun kohteeksi.
 
Kitano on myös mainio kuten melkein aina. 
 
****
 
Ohjaaja:Nagisa Ôshima (Tabu, Aistien valtakunta)
Pääosissa: David Bowie, Tom Conti, Ryûichi Sakamoto
Kesto:123min
Valmistusmaa: UK, Japani


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.