sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 3. maaliskuuta 2014

363/1001 Psycho (1960)

Psyko (Psycho) kertoo hotellin pitäjästä Norman Batesista (Anthony Perkins), joka pukeutuu kuolleeksi äidikseen ja murhaa ihmisiä. Yksi näistä uhreista on Marion (Janet Leigh), jonka katoamista alkaa tutkimaan tämän poikaystävä ja sisko.

Psykolla on psykoottinen katse
Psyko ei ole enää niin pelottava kuin se joskus oli. Tätä samaa ideaa on Psykon jälkeen kulutettu uuvuksiin asti, niin että jos jossain elokuvassa päähenkilö paljastuu skitsoksi, niin täytyy olla aika hyvin rakennettu tarina, että se jaksaisi innostaa. Täytyy kuitenkin yrittää muistaa, että tämä oli ensimmäinen tai ainakin ensimmäisiä tätä laatua. Ja onhan Perkinsin näkeminen äitinsä mekossa sekä peruukissa juoksemassa puukko kädessä vieläkin häiritsevä näky. Ensimmäiseltä katselukerralta juonen kuitenkin tietää eikä se pääse enää sillä tavalla yllättämään. Perkins oli kyllä oiva valinta Psykoksi, koska vakavana hänessä on jotain syntistä, mutta avauduttuaan vapautuneeseen hymyyn ei hänestä voi mitään pahaa uskoa.

Vaikuttava pätkä. Kauhun edelläkävijä. 

****

Ohjaaja:Alfred Hitchcock
Pääosissa: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles
Kesto:109min
Valmistusmaa:USA

4 kommenttia:

  1. "We all go a little mad sometimes."

    Tästä arvostelusta tulikin aasinsiltaa pitkin mieleen, että Linnuista on jostakin lukemani mukaan tulossa Michael Bayn tuottama riimeikki. Karmeata onpi se...

    VastaaPoista
  2. Psykohan on nyt taas näköjään aika trendikäs juttu jos sieltä on tulossa remake (eivätkö he oppineet mitään Gus van Santin kakkapökäleestä) ja prequelmuotoinen tv-sarjakin alkoi viime vuoden puolella. Täytyy vain pitää sormet ristissä, että jos Michael Bay tosiaankin tekee remaken, niin ymmärtää laittaa mukaan paljon räjähdyksiä ja urheiluautoja.

    VastaaPoista
  3. Niin vissiin Linnuista on tulossa remake, mutta karmeaa joka tapauksessa. Onkohan linnut "päivitetty" johonkin jänniin lintuihin kuten korppikotkiin tms. jotka pudottelevat räjähteillä kyllästettyjä ulosteita jonkun puolialastoman bimbon päälle.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.