sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 15. maaliskuuta 2014

653/1001 Apocalypse Now (1979) + 841/1001 Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse (1991)

Ostin hienon kolmen blu-ray:n Ilmestyskirja. Nyt. (Apocalypse Now) - pakkauksen. Siihen kuului elokuvat: Apocalypse Now, Apocalypse Now Redux sekä Hearts of Darkness -dokumentti ja erillinen levyke pelkille special featureille. Mukana oli myös Collector's edition kirjanen, vuoden 1979 alkuperäinen elokuvateatteriohjelma ja postikortteja.

Apo-sälää
Apocalypse Now kertoo Vietnamin sodasta (1964—1975) ja siellä olevasta kapteeni Willardista (Martin Sheen), joka saa salaisen tehtävän tappaa hulluksi tullut eversti Kurtz (Marlon Brando), joka majailee vaikeasti päästävällä alueella Kambodzassa. Willard suuntaa alueelle pienellä paatilla Chiefin (Albert Hall), Chefin (Frederic Forrest), Cleanin (Laurence Fishburne) ja Lancen (Sam Bottoms) kanssa. Mitä enemmän Willard lukee Kurtzista, niin sitä enemmän hän alkaa ymmärtämään ja kunnioittamaan miestä. 

Hearts of darkness -dokumentti puolestaan kertoo tämän elokuvan teon prosessista. 

"I love the smell of napalm in the morning"
Apocalypse Now on visuaalisesti hieno elokuva, jossa vaikuttava otos seuraa toistaan. Robert Duvall tekee loistokkaan suorituksen pommeja pelkäämättömänä luutnanttina, joka rakastaa surffaamista sekä napalmin viljelyä. Martin Sheen puolestaan joutui menemään sielunsa syvimpiin nurkkiin löytääkseen kapteeni Willardin. Hearts of Darkness -dokumentissa näytettiin kuvaa hänen hotellihuonesekoilu-kohtauksesta; Martin oli aivan kännissä ja hän löi kätensä vahingossa peiliin asti, niin että hänen peukalo aukesi ja verta valui. Joten otoksessa on aitoa humalatilaa ja verta. Brandon osuus elokuvassa on lopulta aika pieni, mutta hän lunasti kyllä odotukset sekopäisenä Kurzina.

Olen aina yhtä yllättynyt nähdessäni elokuvassa Harrison Fordin.

Coppola oli jo heittämässä hattua naulaan
Coppola investoi omia rahojaan elokuvaan, jota kukaan elokuvastudio ei suostunut sen aran aiheen takia rahoittamaan. Elokuvan kuvausaika piteni, vaikeuksia tuli eteen eikä ohjaaja meinannut löytää elokuvalleen oikeaa loppua. Ohjaaja muun muassa vaihtoi pääosahenkilöä esittäneen Harvey Keitelin kesken kuvausten Martin Sheeniin. Päätös oli varmasti oikea, mutta tuli kalliiksi. Myös Marlon Brandonin kanssa tuli ongelmia kun Coppola oli maksanut tälle miljoonan ennakkoon, mutta kuvausten venyttyä ei pystynyt pitämään Brandolle lupaamasta aikataulusta kiinni. Brando uhkasikin pitävänsä miljoonaan ja jättävän tulematta. Kun hän kuitenkin saapui paikalle, niin Coppola huomasi, että mies ei ollut lukenut kirjaa "Hearts of darkness", johon elokuva pohjautuu ja oli myös tuhdissa kunnossa, joka tuli ohjaajalle yllätyksenä. Coppola alkoikin mennä elokuvansa mukana mielenmaisemiltaan syville vesille. 

Elokuvan teossa tosiaankin päästiin jonnekin toisiin mielenmaisemiin, joka välittyi sitä katsoessa. Lancea näytellyt Sam Bottoms kertoi dokumentissa kuinka kaikki kuvauspaikalla poltteli kannabista ja spiidiäkin tuli vedettyä. Näyttelijät kertoivatkin, että viidakko kuvauspaikkana oli niin rankka ja Coppolan ohjaustyyli niin satunnainen, että koskaan ei tiennyt minä päivänä kuvataan ja mitä, että ihmiset alkoivat jo hallusoimaan, että missä olivat milloinkin.

Lopulta kuitenkin kaikki palaset loksahtivat paikalle ja tuli Apocalypse Now:sta jättimenestys. Elokuvasta jäi kuitenkin paljon leikkaushuoneen lattialle, jonka takia ulos tuli Apocalypse Now Redux, johon nämä leikatut kohtaukset oli lisätty. Olen kerrannut nähnyt elokuvan Redux-version ja mielestäni kohtaukset olisi saaneet sinne lattialle jäädä. Alkuperäisessä versiossa on kuitenkin kaikki oleellinen, mutta elokuvan loppu jätti kyllä hieman toivomisen varaa. Olisin ehkä halunnut, että Willard olisi asettunut luolaan Kurzin paikalle tämän surmattuaan, mutta toisaalta ehkä se olisi ollut kornia.

The Horror, the horror....

Apocalypse Now

****1/2

Ohjaaja:Francis Ford Coppola
Pääosissa: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall
Kesto:153min
Valmistusmaa:USA

Hearts of Darkness

***1/2

Ohjaajat:Fax Bahr, George Hickenlooper, Eleanor Coppola
Pääosissa:Dennis Hopper, Martin Sheen, Marlon Brando
Kesto:96min
Valmistusmaa:USA

3 kommenttia:

  1. Vau, todella hieno paketti todella hienosta elokuvasta. Itselläni on se kauan sitten julkaistu Redux-dvd ja olenkin ajoittain surkutellut sitä, että siinä on vain se reduxversio eikä alkuperäistä levitykseen pistettyä versiota.
    Hearts of Darkness on myöskin ehdottomasti yksi parhaimpia puolia noiden tuon pakkauksen ekstrojen suhteen, sen kuvatessa elokuvanteon mielettömyyttä erinomaisesti ja voi vain ihmetelle, että miten leffa saatiin ylipäätään lopulliseen versioonsa kaiken sen kaaoksen koettua.

    VastaaPoista
  2. Tuo pitää kyllä saada itsellekin.

    VastaaPoista
  3. Joo, paketti oli kyllä hintansa väärti kun sen noin 14 eurolla tilasin.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.