sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 1. maaliskuuta 2014

591/1001 One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

Yksi lensi yli käenpesän (One Flew Over the Cuckoo's Nest) on vaikuttava pätkä jonka viime katsannasta oli vierähtänyt jo kymmenisen vuotta. 

McMurphy (Jack Nicholson) on vankilasta mielisairaalaan passitettu mies. Hän on lähetetty arvioitavaksi, että kuuluuko hullujen huoneelle vai vankilaan. McMurphyn mieli kyllä pelaa ja saakin rutiineihin tottuneeseen mielisairaalan väkeen eloa omapäisine kalasturetkineen, matsin katselu äänestyksineen sekä salakuljettaen sairaalan tiloihin naisia ja viinaa. McMurphy kaverustuukin nopeasti osastonsa väen kanssa, mutta erityisen siteen hän luo kuuro-mykäksi tekeytyneeseen intiaaniin (Will Sampson).

McMurphyn osastoa valvovaa hoitaja Ratchedia (Louise Fletcherin) ei Murphyn tempaukset paljon naurata ja yhteenotot johtavatkin surulliseen lopputulokseen.

mmmmm, juicy fruit....
Olin yllättynyt mikä määrä tuttuja naamoja mielisairaalan potilaina oli; Danny DeVito, Christopher Lloyd, Brad Dourif. Aliarvioin aina 10 vuotta nuorempaa itseäni ja epäröin tunnistinko silloin nämä kaikki naamat, mutta kyllä varmaan. Ne vaan jäävät unholaan. Joka tapauksessa mielisairaalan väki oli värikäs porukka uskottavia hulluja. Danny oli varsinkin uskomattoman uskottava. Niin eikä pidä unohtaa Louise Fletcherin suoritusta hoitsu Ratchedina. Siinä on yksi parhaimmista valkokankaan pahiksista. Häntä kohtaan alkoi syntyä aitoa vihaa. 

Jack tietysti loisti kirkkaimpana tähtenä. Hänen paljon puhuvat silmänsä kertoi puolet tarinaa. Intiaanin ja McMurphyn ystävyys ja sen traaginen loppu oli sydäntäsärkevä. 

Elokuva onnistuu pääsemään pinnan alle ja jättää mieleen ikuiset jälkensä.

*****

Ohjaaja:Milos Forman (Amadeus)
Pääosissa:Jack Nicholson, Louise Fletcher, Michael Berryman
Kesto:133min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.