sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 6. maaliskuuta 2014

152/1001 Casablanca (1942)

Casablanca on päässyt peräti sijalle 28. imdb:n top 250 -elokuvan listassa ja onhan se hieno. 

Elokuva kertoo toisen maailman sodan aikaisesta maailmasta, jossa Humphrey Bogartin näyttelemä Rick kohtaa vanhan rakastettunsa Ilsan (Ingrid Bergman) miehittämättömässä Afrikan Casablancassa, johon demokratiaan uskovat ihmiset pakenevat päästäkseen sieltä Lissaboniin ja edelleen "vapaaseen maailmaan" eli Ameriikkoihin. 
 
Ilsa tulee Casblancaan aviomiehensä, vapaustaistelijoiden johtajana tunnetun, Victor Laszlon (Paul Henreid) kanssa. Tulollaan Ilsa avaa vanhat haavat ja Rick janoaa selitystä miksi tämä aikoinaan jätti hänet yksin junalaiturille jättäen tulematta.

"Here's looking at you kid"
Casablanca on kaikkien rakkaustarinoiden äiti ja jättää hyvin epähollywoodmaisesti onnellisen lopun odotuksen täyttämättä. Samalla 2. maailman sodan loppumainingeissa tehty pätkä on patrioottinen, koska sen pääosamies asettaa elokuvan lopussa isänmaansa rakkautensa edelle. Casablanca on sen verran ikoninen, että on siitä jäänyt useita fraaseja elämään, kuten here's looking at you kid: play it again, Sam; we'll always have Paris sekä kuuluisat loppusanat: Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship. Veikkaan, että suuri osa elokuvan viehätyksestä johtuu juurikin sen traagisesta loppuratkaisusta sekä tietysti Bogartin ja Ingridin täydellisistä roolisuorituksista.

****

Ohjaaja:Michael Curtiz
Pääosissa:Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid
Kesto:102min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.