sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 7. tammikuuta 2013

817/1001 Dances with wolves (1990)

Katsoin eilen televisiosta tulleen elokuvan Tanssii susien kanssa (Dances with wolves). Pätkähän voitti silloin aikoinaan peräti 7 oscaria. 

Ei löydy varmaan kovinkaan monta henkilöä, jotka eivät tätä elokuvaa olisi nähneet, mutta selostanpa juonen jokatapauksessa. John Dunbar (Kevin Costner) johtaa vahingossa Yhdysvaltain sisällissodassa pohjoisen armeijan voittoon ja hänestä tulee sankari. Uuden arvostuksensa ansiosta hän saa päättää minne hänet sijoitetaan ja hän valitsee asemapaikan läntiseltä rajaseudulta. Asemapaikka on kuitenkin tyhjä, kun muu armeijan on väki on joko tapettu tai lähtenyt. John kuitenkin kokee autiossa paikassa olonsa mukavaksi seuranaan vain hevonen sekä hieman myöhemmin susi ja päättää jäädä.

Johnin hengailessa jonkin aikaa vartiossaan saa hän vierailun sioux-intiaanilta (Graham Greene). Lyhyestä kohtaamisesta rohkaistuneena John päättää käydä tapaamassa muitakin intiaaneja heidän leiripaikallaan. Matkalla leirille, kohtaa John intiaaninaisen (Mary McDonnel), joka on viiltänyt omat ranteensa auki. John tuo naisen intiaaneille rauhanomaisesti ja saa hieman luottamusta. Vähitellen intiaanien ja Johnin välit lähenevät siinä määrin, että John saa oman sioux-nimen: Tanssii susien kanssa ja John unohtaa vanhan identiteettinsä ja hänestä tulee sioux. John myös rakastuu pelastamaansa intiaaninaiseen.

Kevin Costner ja Graham Greene
 Vaikka elokuva kestää reilut kolme tuntia, niin missään vaiheessa ei aikani käynyt pitkäksi (ja elokuvan olen siis nähnyt aikaisemminkin ja useasti).  Kevin Costner on parhaimillaan erokkomaisena seikkailijana, joka haluaa löytää kommunikaatioyhteyden intiaanien kanssa. Varmaankin koska Kevin on itse ohjannut elokuvan, niin on vaikea kuvitella ketään muuta elokuvan pääosaan. Kevin oikeastaan tekeekin koko elokuvan. Hänen yksineloaan ja suhdettaan eläimiin on mielenkiintoista ja hauskaa katsoa. Myös vakiointiaani Graham Greene oli loistava ja Tuulitukan näyttelijä oli sopivan villi ja vapaa, että tunsin katkertuutta valkoista miestä kohtaan. 

Täytyy sanoa, että ainoa asia joka elokuvassa hieman hämäsi oli Johnin rakkauden kohde Mary McDonnel. En ole oikein varma mikä hänessä oli. Ehkä se johtui vain siitä, että olen nähnyt niin monia elokuvia, joissa valkoinen nainen on "värjätty" olemaan olevinaan etninen. Marynhan ei tässä edes ollut tarkoitus esittää alkuperäistä intiaania, mutta jokin hänessa vain hämäsi. En valitettavasti osaa tässä sitä sen paremmin avata tai ehkä hänen näyttelytaitonsa eivät aina vakuuttaneet.

Loistava ja koskettava elokuva, joka kuuluu lapsuuden suosikkeihin. Elokuvan lopussa tapahtuvat eläinkuolemat saavat aina silmäni kostumaan.

****1/2

Ohjaaja: Kevin Costner
Pääosissa: Kevin Costner, Mary McDonnell ja Graham Greene
Kesto: 181min
Valmistusmaa: USA, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.