sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 13. elokuuta 2018

BlacKkKlansman (2018)

Spike Leen ohjaama BlacKKKlansman on tositapahtumiin perustuva elokuva rasismista.

Ron Stallworth (John David Washington) esittää tummaihoista poliisia 70-luvun Yhdysvalloissa. Janoisa keltanokka haluaa heti arkistosta tosi toimiin. Hän saakin tehtäväkseen soluttautua Mustien pantterien kokoukseen. Järjestö koetaan poliisin puolelta sen hetkisenä suurimpana uhkana yhteiskunnalle. Kokouksessa Ron tapaa kauniin aktivistin Patricen (Laura Harrier), joka kokee poliisit vihollisina. Ron valehteleekin tälle olevansa raksamies.

Ron saa kipinää mustien pantterien johtajan puheesta ja päättää soluttautua Ku Klux Klaaniin sopimalla puhelimitse tapaamisesta. Mustana miehenä soluttautuminen vain on hieman haastavaa. Ronia esittääkin livenä klaanin kokouksissa juutalainen Flip Zimmerman (Adam Driver).

Näyttävässä osassa yhtenä klaaninjäsenenä voi nähdä Suomen oman Jasper Pääkkösen

Ron ja Patrice
Denzel Washingtonin poika ei kalvennut isälleen. John on loistava roolissaan mustana miehenä, joka yrittää selättää rasismin. Tykkäsin hänen vähäeleisen rennosta tavasta näytellä ja olla; less is more -sanonta päti hänen suoritukseensa. Muutenkin näyttelijät hallitsivat hommansa. Jasper Pääkkösen suoritusta tietysti katsoi Suomi-lasit silmillä, mutta alun tutkailun jälkeen hänenkin näyttelyään saattoi vain rennosti seurailla, koska oli niin mainio kiiluvasilmäisenä klaanilaisena. En ole Topher Gracesta tykännyt missään elokuvassa, mutta tässä hän onnistui. Ehkä häntä oli helppo vihata jo valmiiksi kun esitti Klaanin suurvisiiriä.

Tykkäsin myös elokuvassa siitä, että poliittista sanomaa ei yritetty pakkosyöttää tratilla kurkusta sisään vaan elokuva oli itsessään hauska, viihdyttävä ja helposti seurattava. Ainoastaan lopun uutispätkät nykypäivän yhteenotoista samoissa merkeissä pysäytti ja sitoi elokuvan laajempaan konseptiin: 70-luvulta tähän päivään ei muutosta ole juurikaan yrityksistä huolimatta Jenkeissä tapahtunut. Tummaihoisia ei myöskään köntätty samanmielisiksi yhteen vaan pääosapari - Patricia ja Ron - halusivat samaa lopputulosta, mutta eri keinoin. Tämä toi myös osaltaan mukavaa vivahteikkuutta elokuvaan. Samaa mieltä ei tarvitse kaikesta olla, mutta rauhassa voi silti kanssasisarien ja -veljien kanssa elellä.

Viihdyttävä katsoa, tärkeä sanoma.

*****

Ohjaaja: Spike Lee (Do the right thing, Malcom X, She's gotta have it)
Pääosissa: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier
Kesto: 2h 15min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.