sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 6. elokuuta 2018

536/1001 Dirty Harry (1971)

I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well to tell you the truth in all this excitement I kinda lost track myself. But being this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world and would blow your head clean off, you've gotta ask yourself one question: 
 
"Do I feel lucky?" Well, do ya, punk? 
 
Likainen Harry (Dirty Harry) kertoo poliisista, joka hakee oikeudenmukaisuutta keinoja kaihtamatta.

Harry ja ase
Poliisivoimia työllistää sekopäinen sarjamurhaaja, joka kutsuu itseään Scorpioksi (Andrew Robinson). Psykopaatti asettaa 100 000 dollarin lunnasvaatimuksen; jos hilloa ei tule niin joku kuolee. Komisario Harry Callahan aka Dirty Harry (Clint Eastwood) on alusta asti sitä mieltä, että miehelle ei tule maksaa penniäkään, koska tappaminen on tälle huvia eikä rahasumma tule sitä pysäyttämään.
 
Harry saa uudeksi parikseen, vanhan loukkaannuttua, meksikolaisen Chicon (Reni Santoni). Alkutanssi on kankea, mutta Chico osoittautuu nopeasti hyödylliseksi partneriksi. Chico utelee mistä Harry on saanut lisänimensä "Dirty" ja siihen sateleekin selityksiä pitkin elokuvaa.
 
Scorpio naureskelee
Dirty Harry on muodotunut jo jonkinlaiseksi käsitteeksi ja sen sitaatit jääneet elämään. Näin tämän kuitenkin vasta nyt ensimmäisen kerran. Clint Eastwood todellakin oli kunnon badass, joka ei armoa sitä ansaitsemattomille antanut. Olen nähnyt viime aikoina enemmän vanhaa Clintiä kankaalla, joten oli ihan hauska nähdä taas tämä hieman villimpi versio vaikkakin aika samanlaisena stooalaisine olemuksineen ja kivikasvoineen hän on vuosien saatossa pysynyt.
 
Andrew Robinsonin esittämä psykopaattimurhaaja-hahmo oli ihan omaa luokkaansa. Todella häiriinnyttävää katseltavaa. Mies oli niin uskottava, että aloin miettimään onkohan hän oikeastikin jotenkin psyykkisesti kieroutunut. 
 
Moni poliisielokuva on varmasti saanut tästä mallia.
 
****
 
Ohjaaja: Don Siegel (Two Mules for Sister Sara, The Shootist, Escape from Alcatraz)
Pääosissa: Clint Eastwood, Andrew Robinson, Harry Guardino
Kesto:1h 42min
Valmistusmaa: USA

5 kommenttia:

 1. Ehta klassikko, jonka pariin on tullut palattua vuosien varrella useamman kerran kuin jaksaa edes muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä niin maineikas, että ihme, että en tätä aikaisemmin ole tullut katsoneeksi.

   Poista
 2. Olihan tämä kova, mutta ei mielestäni kuitenkaan viiden tähden pätkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...eikä minulla liity tähän mitään nostalgia-arvoakaan kun näin tosiaan vasta nyt ensimmäistä kertaa.

   Poista