sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 11. elokuuta 2018

681/1001 The Thing (1982)

The Thing - 'se' jostakin (The Thing) on John Carpenterin ohjaama kauhu-scifi, jota ollaan kovasti verrattu muutama vuosi aikaisemmin ilmestyneeseen Alieniin.

Antarktikseen saapunut yhdysvaltalainen tutkijaryhmä saa koiraa ampuvan sekoilevan vieraan, joka osoittautuu norjalaiseksi tutkijaksi. Mies on osa suurempaa tutkijaryhmää. Norjalaiset vapauttivat syväjäästä jotakin, joka pistää koko tutkimusleirin sekaisin. Vieras eliö ottaa isäntäruumiin haltuunsa ja matkii isäntänsä organismia.

Kurt Russell näyttelee yhdysvaltaista tutkija MacReadya.

Kurt Russell valmiina liekittämään
Alienin tunkeutuminen ihmisen vatsasta kesken aterioinnin elokuvassa "Alien" oli omanlaisensa näky, mutta The Thing on jotain aivan toista kun saamme nähdä sen vaikutukset ensimmäistä kertaa ruudulla tunkeutuessa isännästään. Ilmeeni oli varmaan inhon vallassa vartin verran; sen verran kuvottavaa katsottavaa. Ja näin myös erittäin onnistunutta kauhua. Vielä kun ällömuutos tapahtui ihmisen sijaan viattomalle ja söpölle koiralle, oli efekti tuplattu. Ällötyksen vallassa sai olla myös tasaisesti pitkin elokuvaa "Sen" riehuessa pitkin tutkijoita.

101 scifi-elokuvaa jotka jokaisen on nähtävä edes kerran elämässään - kirjani sisältämä The Thing juliste.


Yllä olevan kirjan mukaan elokuva olisi metatasolla kriittinen kannanotto yhdysvaltalaisen politiikon ajamaan muukalaisvastaisuuteen. Jännitettä ryhmäläisten epäluulosta toisiaan kohtaan rakennetaankin hyvin kun paranoia saa vallan ja huoli omasta hengestä nousee ykkösprioriteetiksi.

Elokuva näyttää hyvälle ja efektit ovat hyvin tehtyjä eliön ottaessa isännät monimuotoisesti haltuunsa. Oman viehätyksensä tuo 80-luvun tietotekniikka tieteen tekemisen välineenä.

****

Ohjaaja: John Carpenter (The Ward, Halloween, The Fog)
Pääosissa: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David
Kesto: 1h 49min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. Mitäs veikkaat? Onko Childs leffan lopussa "se" jostakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin lopusta kauhiasti. Toivoisin, että he olisivat saaneet "Sen" tuhottua ja siitä yhteisestä kokemuksesta alkaisi heidän pitkä ystävyys.:)

      Poista