sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 16. elokuuta 2018

679/1001 Fast Times at Ridgemont High (1982)

Opetusta on vaikea seurata kun hormonit hyrräävät; Kuumat kinkut (Fast Times at Ridgemont High). 

Etelä-Kalifornialaisen high schoolin oppilaat kohtaavat aikuisuuden kynnyksen ilot ja surut. Jennifer Jason Leigh näyttelee Staceytä, joka haluaa eroon neitsyydestään ja hurahtaa pahaan poikaan (Robert Romanus). Lopputulemana kuitenkin tajuaa, että kyllä se kiltti poika (Brian Backer) oli sittenkin parempi vaihtoehto. Hänen isoveljensä Brad (Judge Reinhold) puolestaan kamppailee epäarvostettuna työntekijänä erinäisissä pikaravintoloissa. Jeffiä (Sean Penn) kiinnostaa opetuksen sijaan enemmän pilven polttelu ja surffailu. Mies ärsyttää erityisesti historianopettajaansa (Ray Walston).

Elokuvassa vilisee valkokankaan tähtiä ennen läpimurtoaan pienissä osissa kuten Forest Whitaker ja Nicolas Cage.

Nuoret naiset tsekkailevat miehiä
Kuumat kinkut rinnastaa hienosti teinien sisäisen maailman myllerryksen koulumaailman jäykkyyden kanssa. Kun kaikkea jännää tapahtuu omassa kehossa ja sosiaalinen elämä on kaikki, niin koulun opetustuntien sisältö ei enää tunnukaan niin tärkeältä vaikka opettajat kuinka paljon saarnaisivat  koulumenestyksen vaikutuksesta tulevaisuuteen.

Mielestäni elokuvassa oli hyvää se, että nuorten päätökset - olivatpa ne sitten hyviä tai huonoja - näytettiin tuomitsematta ja lempeästi. Ja ainoa opettaja joka esiintyi elokuvassa oli teinin näkökulmasta kaikkien opettajien stereotypia: ankara nipottaja, joka jankuttaa koulun tärkeydestä.

Muistan hyvin omalta yläasteeltani kuinka vaikeaa oli välillä keskittyä mihinkään, varsinkin huonosti nukutun yön jälkeen (elokuvat kiinnosti jo tuolloin), ja piirrustelu oppikirjoihin oli ainoa asia joka piti hereillä.  Pätkä on varmasti usealle länsimaalaiselle hyvin samaistuttava. 

Pyöreäkasvoinen ja viattoman näköinen Jennifer Jason Leigh  ja Sean  "ennen poliittista vakavuuttaa" Penn olivat elokuvan kantavat voimat vaikka Judge Reinhold olikin tapansa mukaan sympaattinen tapaus.

***1/2

Ohjaaja: Amy Heckerling (Hei kuka puhuu, Hei kuka puhuu myös, Clueless)
Pääosissa: Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold
Kesto: 1h 30min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. Tarttis tämäkin katsoa uudestaan. En edes muista, milloin viimeksi niin tein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä oli hauska bongailla nuoria lupauksia! :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.