sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 5. elokuuta 2018

467/1001 Cool hand Luke (1967)

Paul Newman esittää Lukea elokuvassa Lannistumaton Luke (Cool hand Luke).

Luke (Paul Newman) joutuu vankilaan tuhottuaan valtion omaisuutta. Vankilassa Luke joutuu pakkotyöhön sekalaisen miessakin seuraan. Hänen lähimmäksi ystäväksi muodostuu Dragline (George Kennedy), joka arvostaa miehen vekkulia persoonaa.

Luke on luonteeltaan levoton ja pääseekin karkaamaan muutaman kerran vankilasta. Jokaisen kerran jälkeen rangaistus on kuitenkin toistaan kovempi. 

50 munaa tunnissa
Elokuvan suomennos on mielestäni huono siinä mielessä, että on aika ratkaiseva tieto elokuvan kannalta, että Luke on lannistumaton, hän kun vaikuttaa loppuvaiheessa vahvasti vankilanjohtajan lannistamalta. Ainoastaan suomennos paljasti minulle, että ehkäpä Luke ei olekaan niin lannistettu kuin voisi kuvitella. 

Elokuvasta tuli mieleen vähän Stanley Kubrickin Kellopeliappelsiini miedommassa muodossa. Luke on levoton sielu, joka ei ole suunnitellut eläessään mitään ja sodan jälkeen on harhaillut päämäärättömästi elämässään. Motiivit asioiden tekemiseen löytyvät lähinnä siitä että olisi jotain tekemistä; kuten 50 munan syöminen vedon takia tai parkkimittareiden rikkominen päihtyneenä. Elokuvan lopputuloksen tietää aika pian kun se on alkanut, joten sen katsominen oli kuin olisi seurannut rattijuopon ja poliisin taka-ajoa helikopterikamerasta tai ehkä vähän lähempää kojelautakamerasta. Newmanin tulkinta on niin käsin kosketeltavaa, että hänen tuskansa ja ilonsa voi miltei itse tuntea.  

Newman tulkitseekin karismaattisen vangin roolin erittäin onnistuneesti kuten myös George Kennedy hänen vahvana ja voimakasäänisenä kaverina. Kennedy voitti osastaan sivuosa-Oscarin.

***1/2

Ohjaaja: Stuart Rosenberg (The Drowning Pool, The April Fools)
Pääosissa: Paul Newman, George Kennedy, Strother Martin
Kesto: 2h 6min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.