sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 24. helmikuuta 2014

804/1001 Do the Right Thing (1989)

Do the Right Thing - Kuuma päivä (Do the Right Thing) on Spike Leen paljon keskustelua aikoinaan aiheuttanut kuvaus kuumasta päivästä Brooklynissa. 

Mookie (Spike Lee) on musta mies, joka on töissä italialaisessa pizzeriassa, jota pyörittää Sal (Danny Aiello) sekä hänen poikansa Vito (Richard Edson) sekä Pino (John Turturro). "Mustien kulmilla" olevalla pizzerialla on jo pitkä historia, mutta sen olemassaoloa alkaa kyseenalaistaa Buggin' Out (Giancarlo Esposito), joka huomaa, että seinillä on vain amerikan-italialaisia staroja eikä yhtään "veljeä". Sal onkin sitä mieltä, että hänen ravintolansa, joten hänen päätöksensä. Buggin' Out päättää boikotoida koko paikkaa ja saakin mukaansa radiota aina soittavan Radio Raheemin (Bill Nunn). Tilanne kärjiistyy kun Buggin ja Raheem menevät kohtaamaan Salin, joka hakkaa Raheemin radion tuusan nuuskaksi, joka johtaa nujakkaan. Kun poliisit tulevat paikalle käyttävät he voimaa niin paljon, että Raheem kuolee. Tästä yhteisön mustat eivät pidä  ja polttavatkin Salin raflan.

Mukana myös mm. Rosie Perez Mookien tyttöystävänä sekä Samuel L. Jackson radiojuontajana. 

Sal ja pojat
Elokuva on siinä mielessä mielenkiintoinen kuvaus rasismista, että siinä ketään ei nosteta jalustalle ja esitetä parempina tai huononpinakaan kuin ketään toista. Hyviä miehiä on niin mustissa, italoissa kuin korealaisissakin sekä niitä vähemmän hyviä. Elokuvan pointtina on kuitenkin se, että ketään ei rodun takia saa syrjiä ja kaikkea ei tarvitse sietää. Joskus elokuvan on tulkittu olevan kiihoitus mellakkaan, mutta mielestäni kysymys on vain ihmisoikeuksien kiinnipitämisen tärkeydestä väriin katsomatta. Elokuva päättyykin Malcom X:n sanoihin, että väkivalta ei johda mihinkään ja jos ottaa aina silmän silmästä, niin lopulta päädytään sokeiksi, mutta väkivalta itsepuolustuksesi on älykkyyttä.

Raheem ja Mookie
Kun lueskelin keskustelupalstoja, niin moni oli sitä mieltä, että "mustat" olivat täysin kohtuuttomia vaateissaan, että Sal laittaa mustien kuvia ravintolansa seinälle ja että hänen olisi pitänyt olla rauhallinen vaikka täysillä mankkaansa soittava Raheem saapui uhmakkaasti hänen ravintolaansa. Olenkin tästä täysin samaa mieltä, että Raheemin ja Bugginin käytös oli täysin asiatonta. Mielestäni se kuitenkin kuvasti vain afrikanamerikkalaisten turhautumista omistajan ja tämän poikien rasisteseen asenteeseen vaikka toivat näillä rahansa pizzaa vastaan. Nämä fiilikset sitten kärjistyivät niin mitättömältä tuntuvaan asiaan kuin kuvat seinällä. Elokuvan tuloaikaan yhteiskunnallisesti kantaa ottava rap-musiikki ja mustien kulttuuri otti vasta kunnolla valtaa ja myös Spike otti vahvasti kantaa, että "hei, rasismi ei ole okei. Ja sillä on seuraamuksensa.".

Parasta elokuvassa on se, että se ei ole yksiselitteinen ja jättääkin ristiriitaisiin tunnelmiin. Tai ainakin minut jätti. Elokuvassa on myös hieno värimaailma ja mukavan urbaania kuvausta.

***1/2

Ohjaaja:Spike Lee
Pääosissa:Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee
Kesto:120min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.