sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 8. helmikuuta 2014

Teen Double Bill: 10 Things I Hate About You (1999)/ She's all that (1999)

Muistan, että tuossa viime vuosituhannen vaihteessa tuli useampikin näiden kaltainen teinielokuva. Jotenkin niputan yhteen erityisesti 10 Things I Hate About You -elokuvan ja She's All That -elokuvan. Molemmat pätkät ilmestyivät samana vuonna ja molempiin liittyy vedonlyönti koulun epäsuositun tytön kanssa treffailuun ja tyttöön oikeasti ihastuminen. Molemmissa on myös viittaus reality-sarjaan The Real world. Näyttelijä Gabrielle Union esiintyy myös molemmissa elokuvissa sivuosassa ja molemmat elokuvat huipentuvat tanssijaisiin. Eikä siinä vielä kaikki! Molemmissa elokuvissa esiintyy myös hiljattain ennenaikaisesti kuollut henkilö: toisessa Paul Walker (1973–2013) ja toisessa Heath Ledger (1979–2008).


10 Things I Hate About You (1999)


Kat (Julia Stiles) ja hänen sisarensa Bianca (Larisa Oleynik) ovat toistensa vastakohdat: Bianca on koulun suosituin tyttö ja miesten ihailun kohde. Kat on puolestaan äärifeministi, joka ei pidä kenestäkään ja on jatkuvasti vihainen. Tyttöjen isä keksiikin säännön, että Bianca pääsee treffeille vain jos Katkin menee treffeille. Biancaan ihastunut koulun suosittu poika Joey (Andrew Keegan) palkkaakin koulun "pahan pojan" Patrickin (Heath Ledger) käymään treffeillä Katin kanssa, jotta pääsisi itse Biancan kanssa ulos. Idean Patrickin palkkaamisesta istuttaa Joeyn päähän itsekin Biancaan ihastunut Cameron (Joseph Gordon-Levitt), jolla ei vain ollut varaa palkata Patrickia itse.

Juoni toimiikin hetken kunnes Patrick alkaa tuntemaan aitoa ihastusta Katiin. Biancalla on myös vaikea valinta Joeyn ja Cameronin välillä.

                                "I have a dick in my face. Don't I?"
En pidä Julia Stilesistä. En tiedä mikä siinä on mutta hän ärsyttää minua todella paljon. Myös se ärsytti minua, että hän oli olevinaan HC femakko, joka käy punk-klubilla kuuntelemassa hieman naisrockia ja pukeutuu kuin koulun päättäjäisjuhliin huolitelluin hiuksineen. Heathia oli sinällään
Heath Ledger
hassua katsoa tässä elokuvassa. Silloin kuin viimeksi näin elokuvan, niin Heath ei vielä ollut niin kuuluisa enkä silloin tiennyt hänestä niin paljon kuin nyt. Ensimmäisellä katselukerralla hän oli siis joku ihan söpö tuntemattomuus ja nyt hän oli jo huumeisiin kuollut superstara. Mietinkin elokuvan aikana siihen liittymättömiä asioita kuten käyttikö Heath jo tuolloin huumeita tai alkoiko kaikki tämän elokuvan suosiosta. Mitä jos hän ei olisi päässyt tähän rooliin, olisiko hän vielä elossa? Toisaalta taas olisiko meillä niin menestyksekästä Brokeback mountainia tai Batmanin Jokeria. Jossittelu on tietysti turhaa, mutta tällaiset asiat rasittivat minua kun katselin Heathin nuoria kasvoja. 

Elokuva oli kokonaisuudessaan ihan viihdyttävä vaikka en naistähdestä pitänytkään. Tyttöjen isä (Larry Miller) sekä Joseph Gordon-levitt nörttikavereineen (David Krumholtz) olivat hauskoja. Elokuvan ohjaajalta Gil Jungerilta tulee tänä kesänä 2014 uusi versio tästä samasta elokuvasta, jossa ilmeisesti  Evan Rachel Wood näyttelee Katin roolin. Ainakin hän on parempi näyttelijä eikä ärsytä minua.

 Olisi ollut parempi ilman Juliaa.
 
 **1/2

Ohjaaja:Gil Junger (Black Knight)
Pääosissa:Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Levitt
Kesto:97min
Valmistusmaa:USA


 She's all that (1999)

Zackin (Freddie Prinze Jr.) tyttöystävänä ollut koulun suosituin tyttö jättää Zackin kesäloman aikana ja hän lyökin vetoa kavereittensa kanssa, että kuka tahansa tyttö pääsisi hänen tyttöystävänään "prom queeniksi". Niinpä Zackin kaveri (Paul Walker) valitsee tytöksi Laneyn (Rachael Leigh Cook) sulkeutuneen ja epäsuositun taidenörtin. Zack viettää paljon aikaa Laneyn kanssa ja alkaa kehittämään tähän aitoja tunteita ja lopulta juoni paljastuu eikä särkyneiltä sydämiltä voi välttyä. 


Laneyn näyttelijä on ihan sympaattinen ja hänen puolesta onkin ihan pahoillaan, mutta tuskinpa silmälasit ja löysä pukeutuminen huijaa ketään siitä etteikö hän olisi nätti tyttö. Freddie Prinze on aika imelä tyyppi enkä hänestä niin välitä, mutta ihan hyvin hän sopi osaan. 

Sarah Michelle Geller tekee elokuvassa cameon ja Anna Paquinilla on pieni sivuosarooli.

 Ihan jees chick flick.


***

Ohjaaja:Robert Iscove (Boys and Girls)
Pääosissa:Freddie Prinze Jr., Rachael Leigh Cook, Matthew Lillard
Kesto:95min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. 10 Things I Hate About You on taas minun mielestä aina ollut parhaimpia 90-luvun lopun/2000-luvun teinileffoja kun She's All That ei taas ole oikein koskaan kuulunut lemppareihini, se on minulle enemmän sellainen keskinkertainen tapaus teinileffa-asteikollakin. :)

    Mutta oho tuolle 10 Thingsin uusintaversiolle, en ollutkaan kuullut moisesta, ihan alkoi jännittää mitä siitä tulee! Vaikeaa kuvitella esim. juuri Ledgerin tilalle ketään muuta.

    VastaaPoista
  2. Ymmärrän kyllä miksi 10 thing on mielestäsi parempi. On siinä omastakin mielestäni enemmän kerroksia ja parempi tarina, mutta Julia Stiles vaan pilaa sen minulle. She's all that on hyvinkin keskinkertainen, mutta toimii minulle sellaisena ihan hyvänä romcomina.

    Heathia on vaikea korvata, mutta mielenkiinnolla odotan kyllä miten versiota on päivitetty. :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.