sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

308/1001 Giant (1956)

Katsoin jättipitkän Jättiläisen (Giant), joka sisältää kolme 50-luvun megastaraa.

Bick Benedict (Rock Hudson) omistaa pitkään suvussa olleen suuren karjatilan Teksasista. Bick rakastuu hevosenostomatkallaan kauniiseen Leslieen (Elizabeth Taylor) ja viekin hänet Teksasiin vaimonaan. Bick asuu siskonsa Luzin (Mercedes McCambridge) kanssa, joka on suostuisa tilalla työskentelevälle köyhälle Jetille (James Dean). Luzin joutuessa hevosonnettomuuteen perii Jett Luzilta pienen pläntin maata, joka osoittautuu öljyrikkaaksi. 

Jett on ollut aina katkera Bickin maalliselle menestykselle sekä tämän Leslie vaimolle. Tullessaan rikkaaksi Jett ei kuitenkaan tule sen onnellisemmaksi vaan sortuu alkoholismiin eikä hänen kateutensa Bickiä kohtaan katoa minnekään. Elokuvassa otetaan myös vahvasti kantaa Teksasissa työskenteleviin latinoihin joita kohdellaan toisen luokan kansalaisina: Leslien myönteinen asenne heitä kohtaan avartaa myös Bickin näkemystä.

Bick joutuu myös hämmennyksiin poikalapsensa kanssa, joka ei halua ottaa tilaa haltuunsa isänsä jälkeen vaan haluaa lääkäriksi ja nai latinon.


Elizabeth, Rock ja Dean
Elokuva oli liian pitkä. Saman tarinan olisi mielestäni voinut kertoa lyhyemmälläkin elokuvalla vaikka päähahmot siinä vanhenivatkin kymmeniä vuosia. Giantin ansio on varmastikin siinä, että se otti kantaa rasismiin ja arvosteli sitä harrastavia. Se myös osoitti, että vanhat ajatukset on syytä jättää taakse, että jos umpiteksasilainen Bick pystyy muuttamaan käsitystään latinoista, niin pystytte tekin.

Elokuvan toinen ansio oli sen tähtikaartissa: Elizabeth, Rock sekä James Dean tekivät loistavat roolisuoritukset. Tällaisia legendoja on jotenkin hassua katsoa elokuvassa kun en hirveän usein kuitenaan tällaisia 50-luvun pätkiä katsele. Nämä naamat ovat minulle tutumpia mummolan vessan seiniltä, dokumenteista ja näyttelyistä. Varsinkin James Deania oli mielenkiintoista seurata. Hänessa on aivan omanlaisensa karisma. James Dean ei ole Rock Hudsonmaisen selkeän komea vaan hänen hyvännäköisyys on linkitettynä hänen persoonallisuuteensa ja olemukseensa. James Dean kuoli pian Giantin kuvausten jälkeen auto-onnettomuudessa jättäen tämän elokuvan hänen viimeisekseen, joten senkin takia tuli Deania syynättyä ekstratarkasti.

Aika eeppinen.

***

Ohjaaja:George Stevens
Pääosissa: Elizabeth Taylor, Rock Hudson, James Dean
Kesto:201min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Erittäin osuva nimi elokuvalle joka on jättimäinen kaikilta osiltaaan.
    Tuli joskus ennen katseltua suht' useinkin, mutta nyt en ole vuosiin vilkaissutkaan sinne päin. Lienee siis aika korjata asia.

    VastaaPoista
  2. Joo, tähän tosin kannattaa varata tovi jos toinenkin ja kärsivällinen sekä seesteinen mielentila.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.