sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

651/1001 Kramer vs. Kramer (1979)

Kramer vastaan Kramer (Kramer vs. Kramer) on sellainen elokuva, josta olen nähnyt pätkiä eri elokuva- tai henkilödokkareissa, mutta jota en ollut koskaan kuitenkaan kokonaan nähnyt. 

Joanna Kramer (Meryl Streep) päättää jättää miehensä Ted Kramerin (Ted Kramer) sekä pienen poikansa Billyn (Justin Henry) löytääkseen itsensä. Urakeskeinen Ted ei ole antanut aikaansa perheelle ja joutuukin uuden tilanteen eteen yrittäessään tasapainoitella vaativan työnsä ja lapsensa tarpeiden välillä. Juuri kun Ted löytää uuden roolinsa isänä, niin tulee Joanna jälleen kuviohin ja vaatii lasta itselleen. Tästä alkaakin huoltajuuskiista. 

Isä ja poika
 Katsoin dvd:llä olleen "making of -dokuumentin" ja siinä Dustin kertoi, että oli itsekin avioeron keskellä kun häntä pyydettiin elokuvaan. Hän harkitsi kokonaan elokuvien teon luopumisesta ja oli muutenkin huonossa tilanteessa elämässään. Elokuvan tekijät pyysivät kuitenkin Dustinia esittämään itseään tässä Kramer vs Kramer elokuvassa ja sen ansiosta elokuva tuntuukin luonnolliselta ja tosielämää tavoittelevalta. Dustinin suhden Billyä näyttelevään pikkupoikaan oli myös läheinen, joka näkyy hyvin elokuvassa. Justin Henryn suoritus onkin parhaita lapsinäyttelijä suorituksia mitä olen koskaan nähnyt.

Vaikka Meryl Streepin näyttelemä hahmo tekee karmean tempun heti elokuvan alussa ja jättää lapsensa, niin ei häntä kuitenkaan vihaa. Hän tekee omat motiivinsa selväksi. Mielestäni elokuva onkin tämän takia paljon mielenkiintoisempi. Making of -dokkarissa kerrottiin, että monet elokuvan tunnetuimmista kohtauksista on täysin improvisoituja sekä usein Dustinin omia aivotuksia. Nämä ovatkin mielestäni elokuvan parhaimpia ja mieleenpainuvimpia kohatuksia, kuten Dustinin heittäessä lasin seinään kun Merylin hahmo ilmoittaa haluavansa lapsen itselleen tai kun Billy uhmaa isäänsä ja hakee jäätelön jääkkäristä. 

Kiinnostavaa katsottavaa ennen kaikkea roolisuoritusten takia.

****

Ohjaaja:Robert Benton
Pääosissa:Dustin Hoffman, Meryl Streep, Jane Alexander
Kesto:105min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Justin Henry oli mielestäni jopa parempi kuin Dustin Hoffman

    VastaaPoista
  2. Justin oli loistava. Mitä tuli tuosta dokkarista katsottua, niin paljon kuitenkin oli Dustinin ansiosta, että Justin reagoi asioihin oikealla tavalla, mm. tikkauskohtauksessa Dustin puristi aina Justinin päätä milloin hänen täytyi vinkua kivusta. Dustin kuitenkin ylisti Justinin nopeaa oppimista eikä täysin taidoton kakara Dustin vastanäyttelijänäänkään olisi kyennyt samaan.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.