sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 3. heinäkuuta 2014

Die unendliche Geschichte/The Neverending story (1984)

Päättymätön tarina (Die unendliche Geschichte) oli yksi lempielokuviani pienenä. Teininä se oli taas aikamoinen vitsi. Veljeni lainasikin tuohon aikaan kavereilleen elokuvaa kätkien vhs:n jonkun toimintapätkän kansiin vain kiusatakseen heitä. Sitten taas Päättymätön tarina rulasi. Katsoin nyt noin kymmenisen vuoden tauon jälkeen elokuvan uudelleen ja kyllä se oli ihan hyvä nytkin. Tosin suuria yllätyksiä ei tullut kun miltei vuorosanatkin muistan. Elokuvan on ohjannut Wolfgang Petersen, joka on tehnyt muun muassa hienon Das bootin ja ei niin hienon Air force one:in. 

Bastian lukee kirjaa
Bastian (Barret Oliver) on pikkupoika jonka äiti on kuollut. Hän tykkää leikitellä mielikuvituksellaan, mutta isänsä on sitä mieltä, että pitäisi pitää jalat tukevasti maassa. Erään kerran kun ilkeät pojat lähtevät jahtaamaan Bastiania heittääkseen tämän roskapönttöön, niin juoksee hän läheiseen kirjakauppaan turvaan. Siellä hän törmää kirjaan, joka ei myyjän mukaan ole turvallinen. Bastian meneekin koulunsa ullakolle lukemaan kirjaa ja tästä alkaa Päättymättömän tarinan seikkailu, jossa "tyhjyys" valtaa satumaailmaa nimeltä Fantasia. Atreyu (Noah Hathaway) on ainoa toivo Fantasian pelastamiseksi. Bastian seuraakin hänen sekä veikeän lohikäärmekoira Falkorin vastoinkäymisiä sekä onnistumisia silmä kovana ja tajuaa, että on osa tarinaa.

Atreyu ja Falkor <3
Elokuva on tiivis paketti tiukkaa fantasiaa. Minusta oli kiva idea, että kirjaa lukemalla avautui tämä fantasiamaailma vähän kuin kolmisen vuotta myöhemmin valmistuneessa mainiossa Prinsessan ryöstössäkin. Poika pääsee toteuttamaan itseään lukemalla kirjaa ja saa kokemuksistaan itsevarmuutta kohdata kiusaajansa. Todellinen maailma myös mukavasti sekoittuu fantasiaan kun Bastian pääsee ratsastamaan Falkorilla, joka oli varmastikin kaikkien pikkutyttöjen lemppari jos ei poikienkin. Fantasiamaailman hahmot ovat hauskoja ja Bastian suloisa innokkaana lukijana.

Elokuvaan liittyy niin paljon nostalgiaa, että en halua sitä kovin kriittisellä silmällä riepotella. 

Hyvät musat.

****

Ohjaaja:Wolfgang Petersen (Das Boot, Poseidon, Troija)
Pääosissa:Noah Hathaway, Barret Oliver, Tami Stronach
Kesto:102min
Valmistusmaa:Länsi-Saksa, USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.